Donald Trump, yakında New York'ta görülecek ceza davasına bakan hakime, suç teşkil ettiği iddia edilen eylemlerin sorumluluğunu avukatlarının tavsiyesine yükleyen bir yasal strateji kullanmayı planladığını bildirdi

Eski Başkan'ın davanın en azından bir kısmında porno yıldızına yaptığı sus payı ödemelerini gizlemek için ticari kayıtları tahrif ettiği iddiasından sorumlu olmadığını çünkü avukatlarının tavsiyesine göre hareket ettiği yönünde savunma yapması bekleniyor.

Ancak salı günü avukatları tarafından yapılan bildiride genellikle "avukat tavsiyesi" diye adlandırılan bu savunmayı Trump'ın "resmi" olarak kullanmayacağı iddia edildi.

Trump, kendisini avukat-müvekkil gizliliğinden vazgeçmeye zorlayacak ve gizli iletişimleri ya da diğer ayrıcalıklı materyalleri ifşa etmesini gerektirecek "resmi" bir avukat tavsiyesi savunması yapmayacak.

Bunun yerine avukatları New York mahkemesi yargıcı Juan Merchan'a yazdıkları bildiride, eski Başkan'ın "suçlamaların altında yatan temel davranışa çeşitli avukatların dahil olduğunun farkında olması nedeniyle iddianamede yer alan suçu işlemeye yönelik gerekli niyetten yoksun olduğunu" savundu.

Trump'ın avukatları Todd Blanche ve Susan Necheles'e göre Trump davada, "Başkan Trump'ın yasal suçlama yöneltilen eyleme avukatının da dahil olduğunun farkındalığına dair ifade vermesini beklenen" eski avukatı Michael Cohen da dahil tanıkların ifadeleriyle "bu gerçekleri ortaya çıkarmayı" planlıyor.

2016 başkanlık seçimi öncesinde Stormy Daniels'a yapılan sus payı ödemeleriyle bağlantılı suçlamalarla ilgili ceza davası için jüri seçiminin 25 Mart'ta yapılması planlandı.

Bu dava, 4 yargı bölgesinde karşı karşıya olduğu 4 ceza davası arasında Trump'ın aleyhine açılan ilk ceza davası ve herhangi bir eski başkana karşı açılan ilk dava olma özelliğini taşıyor.

Pazartesi günü yapılan bir başvuruda, avukatları Trump'ın 2018'de Twitter ve haber ağlarında eski "iş bitiricisi" Michael Cohen hakkında yaptığı açıklamaların "başkanlık dokunulmazlığı amacıyla yapılan resmi eylemler kavramını içerdiğini" savundu ancak başvuruda davanın merkezinde yer alan ve Trump'ın Beyaz Saray'a girmesinden aylar önce gerçekleştiği iddia edilen geri ödeme planına değinilmedi.

Trump'ın avukatlarına göre Cohen'ın Twitter hesabı "Trump'ın başkanlığı boyunca kamuoyunu ilgilendiren konularda halkla iletişim kurmak için kullanılan resmi bir iletişim kanalıydı".

Cohen, Trump'ın iddia edilen ilişkilerine dair zarar verici potansiyele sahip hikayeleri örtbas etmek amacıyla 2016 seçimlerinden günler önce Daniels'a ödeme ayarlamakla suçlanıyor. Seçim zaferinin ardından Trump'ın Cohen'a geri ödeme yaptığı iddia edilirken, Cohen'ın yaklaşan duruşmada Trump'ın bu ödeme kayıtlarını tahrif ederek yasal gider olarak göstermesi için şirketine yetki verdiğini söylemesi bekleniyor.

KAYNAK: The Independent