Amerika Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, Kongre baskını dolayısı ile görevden alınmasını istedikleri Başkan Trump'a karşı azil maddesini içeren tasarıyı Meclise resmen sundu.

Tasarıda "görevi kötüye kullanmak" başlığı altında Trump'a, kongre baskını dolayısı ile "Amerika hükümetine karşı kasten şiddete teşvik" suçlaması yöneltildi.

Beyaz Saray protestoları

Azil maddesinin bu hafta içinde Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda oylanarak kabul edilmesi bekleniyor fakat azil sürecinde mahkeme görevi görecek olan Senatonun gündemine ne zaman geleceği belirsizliğini koruyor.

Söz konusu azil maddesinin Temsilciler Meclisinde kabul edilmesi, Trump'ın "görevden alınması istemiyle ikinci kez suçlanan ilk başkan" olarak tarihe geçmesi manasına gelecek.

Öte yandan Demokratlar, Anayasanın 25. Ek Maddesini işletmesi sureti ile Başkan Yardımcısı Mike Pence'e, Trump'ın görevden alınması sürecini başlatması çağrısı yapılan tasarıyı da Meclis gündemine taşıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dünkü açıklamasında, söz konusu tasarının evvela "oy birliğiyle" kabul edilip edilmeyeceğine bakacaklarını kaydetmiş, oy birliğinin sağlanamaması durumunda salı günü tasarıyı Meclis Genel Kurulunda oylayıp kabul edeceklerini bildirmişti.

Tramp

Tasarıda, Başkan Yardımcısı Pence'e, Trump'ın görevden alınması işlemi için 24 saat süre verileceğini vurgulayan Pelosi, verilen sürenin ardından Trump'ın azil maddesinin Mecliste oylanacağını kaydetmişti.

Amerikanın yasalarına göre belli ihlallerden dolayı bir başkanın görevden alınmasına ilişkin süreçte Temsilciler Meclisi, başkana suçlamaları yönelten (impeachment) savcılık makamının, Senato ise başkanın suçlu olup olmadığına karar verilen jüri görevi görüyor.

ABD Senato

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık 2019'yılında yapılan oylamada Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçları kabul edilmişti. Trump, 6 Şubat 2020 yılında Senatoda yapılan oylamada her iki suçlamadan da aklanmıştı.