Bu ve bunun gibi toplumsal olay ve durumlar bizi uykumuzdan edebiliyor.  Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Klinik Psikolog / Psikoterapist Fundem Ece, toplumsal durumların stresi artırarak uykuyu olumsuz etkileyebileceğinin altını çiziyor.

Uyku, sağlıklı yaşamın temel unsurlarından biri... Ancak tüm toplumu etkileyen olaylar, toplumsal durumlar, stres, izolasyon, destek eksikliği ve ekonomik eşitsizlikler uyku kalitesini ve uyku alışkanlıklarını ciddi şekilde etkileyebiliyor. Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Klinik Psikolog / Psikoterapist Fundem Ece, toplumsal durumların stres düzeyini artırabileceğinin ve bu durumunda uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebileceğinin altını çiziyor. “Uyku sağlığı, bireysel refahın yanı sıra toplumun genel sağlığı için de kritik bir öneme sahip” diyen Uzm. Klnk. Psk Ece, bu nedenle toplumsal durumların uyku üzerindeki etkilerini azaltmak ve uyku sağlığını iyileştirmek için çaba göstermenin toplumun genel refahını artırmak için önemli bir adım olduğunu ifade ediyor. 

Toplumsal stres düzeyinin genellikle ekonomik durum, iş güvencesi, ilişkiler gibi olaylarla belirlendiğini anlatan Uzm. Klnk. Psk Ece, şöyle devam ediyor: “Yüksek düzeyde toplumsal stres uyku düzenini bozabilir, uyku süresini azaltabilir ve uyku problemlerine neden olabilir. Yani uyku bireysel bir olgu olmaktan çıkar.”

Güçlü sosyal bağlar uyku kalitesini artırabilir

Toplumsal bağlantıların da insan sağlığı için önemli olduğunu hatırlatan Uzm. Klnk. Psk Ece, yalnızlık hissinin de uyku sorunlarına yol açabildiğini belirtiyor. Yapılan araştırmaların özellikle yaşlı bireylerde ve sosyal izolasyon yaşayanlarda uyku kalitesinde belirgin bir düşüş gözlemlendiğine dikkat çeken Uzm. Klnk. Psk Ece, “Toplumsal etkileşim eksikliği, uyku düzenini etkileyebilir ve uyku problemlerini artırabilir. Sadece yaşlılar için de değil aynı zamanda yetişkin bireyler için de toplumsal düzeyde stres yaratan durumlar uyku problemlerini arttırır. Kendisini güvensiz hisseden bireylerin yaşadıkları stres ilk olarak uyku kalitesine yansır. Ancak toplumsal destek uyku üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Güçlü sosyal bağlantılar, stresle başa çıkmayı kolaylaştırabilir ve uyku kalitesini artırabilir. Arkadaşlarla veya aile üyeleriyle zaman geçirmek, duygusal destek almak ve paylaşılan deneyimlerle rahatlamak, uyku problemlerinin azalmasına yardımcı olabilir” diyor.

Sosyoekonomik durumu düşük bireylerde uyku problemlerinin tedavisi zorlaşıyor

Araştırmalar, ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin uyku sağlığı üzerinde ciddi etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Daha düşük sosyoekonomik durumda olan bireylerin genellikle daha kötü uyku kalitesine sahip olduğunu belirten Uzm. Klnk. Psk Ece, bu kişilerin uyku bozukluklarına daha fazla maruz kaldıklarını anlatıyor. Uzm. Klnk. Psk Ece, sosyoekonomik eşitsizliklerin erişilebilir sağlık hizmetlerine ulaşımı da etkileyebileceğini, bu durumun ise uyku problemlerinin tedavisini zorlaştırabileceğinin altını çiziyor.