Türkiye’nin en büyük projelerinden Togg, yollara çıkmadan kendi pazarını oluşturmaya başladı. 2023’ün Mart ayında ilk satışı gerçekleşecek olan Togg için çeşitli girişimlerin yapıldığı görüldü. Togg baskılı tişörtler, Togg logolu araba anahtarlıkları, Togg amblemli saatler e-Ticaret sitelerinde şimdiden satışa çıktı.

Geleceğe yatırım yapmak isteyen bazı girişimciler ise Togg uzantılı internet adreslerinin telif haklarını almaya başladı. Toggyedekparca.com, Toggkariyer.com, İkincieltogg.com gibi sitelerin isim haklarını alanlar 50 bin lira ile 1 milyon TL arasında değişen fiyatlarla satışa koydu.

Togg’un hayalini kuranlar; kendi arabalarını ve evlerini ‘Togg almak için satışa çıkardım’ başlıklarıyla ilan vermeye başladı. Yalnızca araba ve konut değil ilginç ilanlar da dikkat çekti. Mesela Togg almak için bisikletini, telefonunu hatta, dükkân tabelasını bile satışa çıkaranlar olduğu görüldü.

 1 MİLYON TL İSTEYEN VAR

Togg ile ilgili host ve domain alan girişimciler ilerde bu siteleri aktif olarak kullanarak para kazanmayı planlıyor. Mesela Toggsarj.com adresini alan kişi, Togg’un hangi noktalarda şarj istasyonu olduğunu ve gelecek olan şarj istasyonlarının lokasyonlarını paylaşmayı düşünebilir. Ya da toggikinciel.com sitesini alan kişi, ileride ikinci el Togg satışlarını bu site üzerinden yapabilir. Ya da bu siteleri, Togg veya bu işi büyütmek yatırımcılara satabilirler.

TELİF HAKKI 

Dünya markalarının çoğu, kendi isimlerini kullanarak çeşitli ürün satışı yapıyor. Mesela Mercedes markalı kıyafetler, Ferrari markalı saatler, BMW markalı ayakkabılar gibi. Togg’un da piyasada ve dünyada tanınması sonrası ilerleyen süreçte bu tür bir adım atılabilir. Ancak bazıları bu konuda erken davranarak internette bu ürünleri satışını yapmaya başladı. Mesela Togg baskılı tişörtler, Togg logolu anahtarlıklar ve saatler bugün internet üzerinden satılıyor. İşin telif boyutu ise başla bir konu. Şayet Togg logo ve isim hakları ile ilgili bu kişilere dava açarsa büyük cezalar ve tazminatlar kazanması mümkün.