Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'dan gökkuşağı temalı ürünlerin satışıyla ilgili yeni bir karar yayımladı.

Alınan yeni karara göre, gökkuşağı temasına sahip olan ürünlerde +18 ibaresi koyulması şartı koşuldu. Söz konusu ürünlerin, bu ibare olmadan satışı yapılamayacak.

YOĞUN OLARAK ŞİKAYET EDİLDİ

Reklam Kurulu'nun bünyesindeki 10 Kasım 2020 tarihli 303 Sayılı Reklam Kurulu Toplantısı Basın Bülteni'ne göre, e-ticaret siteleri arasında yer alan Çiçek Sepeti, Gitti Gidiyor ve Trendyol üzerinden satılan gökkuşağı veya LGBT temalı ürünler yoğun olarak şikayet edildi.

Aşağıdaki ürünler, +18 ibaresi olmadan satılmayacak:

Buna göre, şikayete konu olan kupa, plaj havlusu, telefon kılıfı ve tişört gibi ürünlerdeki LGBT ifadesinin, gökkuşağı renklerinin, çocukların ahlaki, zihinsel, toplumsal ve psikolojik özelliklerini olumsuz olarak etkilediği ve ahlaki - kültürel sosyal davranışlarını bozup değiştirmeye yönelik olduğu ifade edildi.

ÜRÜNLERİN REKLAMLARI DURDURULACAK

Ek olarak kararda, bu ürünlere +18 ibaresi koyulmadan satılmması Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'ndeki 24. maddeye ait 1. fıkranın A ile F bentleriyle, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61. maddesine aykırı yönde olduğu söylendi.

Bahsi geçen ürünlere ait reklamların durdurulmasına ilişkin ceza verilmesinde karar kılındı.