Göreve başladığı günden bugüne kadar toplamda 9 toplantı gerçekleştiren Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, başta bakliyat olmak üzere sebze ve meyve gibi temel gıda maddelerindeki pek yok kategori içindeki ürünlerle yapılan fahiş oranlardaki zammı değerlendirmeye aldıktan sonra toplamda 283 firmaya ceza kesti. Söz konusu firmalara toplam 9 milyon 645 bin lira idari para cezası uygulanmasında karar kılındı.

TÜRKİYE GENELİNDE YAPILAN DENETİMLER ARTTI

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama doğrultusunda; vatandaşların fahiş fiyatlarla alakalı yaptığı başvurular üzerine en büyük şehirler olacak şekilde ülke genelinde yapılan denetimlerde artışa gidildi. Buna göre Ticaret Bakanlığı'na bağlı olan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ile İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra il müdürlüklerinin de koordinasyonuyla pazar yerleri, toptancı ve marketlerdeki tüketim ve temel gıda ürünlerine yönelik olarak Türkiye genelinde denetimler yapılıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Yapılan denetimlerle birlikte arz ve talep dengesine uymayan fiyat artışlarında yapılan gözlemler sonucunda söz konusu ürünlerin tespiti yapılıyor ve denetleme gerçekleştirilen firmaların savunmalarına başvuruluyor. Buna göre, firmalardan ürünlerin alış ve satış faturaları temin ediliyor. Temin edilen belgeler ve firmalardan alınan savunmalar değerlendirmeye alınmak üzere Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderiliyor.

13 ÜYE BİR ARAYA GELİYOR

Kurul ise, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda olacak şekilde; Hazine ve Maliye, Adalet, Tarım ve Orman bakanlıklar, Sanayi ve Teknoloji, TESK, TOBB temsilcileri, tüketici ve üretici örgütleriyle perakende satış sektörünü temsil eden toplamda 13 ayrı üyeden oluşuyor.

Cezalar 10 bin TL'den 500 bin TL'ye kadar çıkıyor

Fiyatlarda fahiş zam oranları ile artış yaptığı tespit edilen firmalara 10 bin 000 TL den başlayarak 100 bin 000 TL'ye kadar, stokçuluk faaliyetinde bulunan firmalara ise 50 bin TL'den başlayarak 500 bin TL'ye kadar ulaşan idari para cezası veriliyor.