Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticaret hayatını kolaytıracak yeni bir adım atılacağını duyurdu. Pekcan'ın açıklamalarına göre, çeklerin ve bonoların dijital ortamda kolayca düzenlenmesi ve kambiyo işlemlerinde kullanmasına zemin hazırlayacak sistem, 2021 yılında hayata geçirilecek.

BONOLAR İÇİN KAREKOD UYGULAMASI

Ticarette kolaylık sağlanması için çeklere karekod uygulaması getirilmişti. Aynı uygulama bonolar için de gelecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıklamalarına göre, 2021 yılında çeklerin ve bonoların dijital ortamlarda rahatça düzenlenebilmesi ve kambiyo işlemlerinde kullanılabilmesi için karekod uygulaması sistemi hayata geçirilecek.

950 bin esnafa faiz indirimli kredi kullandırıldı

Bakan Pekcan'ın açıklamalarına göre; KOBİ varlıklarının mühim bir bölümünü oluşturan ticari alacakların dijital ortama girebilmesi için çalışmalar önümüzdek isene başlayacak. Bakanlığın bütçesini açıklayan Bakan Pekcan, bu yıl kullanılan faiz indirimli kredinin, geçtiğimiz yıllardan devir hariç şekilde 950 bin 922 esnafa kullandırıldığını açıkladı. Esnaflara 39.1 milyar TL faiz indirimiyle kredi kullandırıldı.

Ticaret Bakanlığı'nın bütçe sunumunu yapan Bakan Pekcan, ülkemizin değer zincirinde meydana gelecek dönüşümde, küresel yatırımlarda olan rolünü güçlendirebilecek potansiyelde bulunduğunu dile getirdii.

İHRACATÇI SAYISI ARTIŞ GÖSTERDİ

Ekim 2020'deki ihracatçı sayısının, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5,8 artış göstererek 43 bini geçtiğini belirten Pekcan, Türk Eximbank'ın bu yıl, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artış ile 37.7 milyar dolarlık finansman desteği verildiğini, fahiş fiyat artışı sebebiyle de 208 firaya yaklaşık olarak 7 milyon TL'lik para cezası kestiklerini anımsattı.