Geçtiğimiz günlerde yeni bir araştırma ile elde edilen sonuçlarda kozalak şurubunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıktı. Aslında yüzyıllardır tüketilen kozalak şurubu günümüzde artan hazır gıda ve hazır besinler nedeniyle unutulmak üzereydi. Ancak artan virüs ve enfeksiyonlu hastalıklardan sonra doğal beslenmenin de önemi hatırlatıldı. Bunlardan biri de kozalak şurubu oldu. Vücuttaki hücrelerin yapısını yenileyerek hastalıklara karşı bağışıklığın direncini artıran kozalak şurubuna aynı zamanda kozalak reçeli de denir. Bu durum biraz kıvamıyla alakalıdır. Bazıları yaparken fazla kaynatarak kıvamını koyulaştırıp kaşık kaşık yerken bazıları ise daha sıvı şekilde tüketir. Anadolu'da özellikle çam ağaçlarının yaygın olduğu köylerde yerel halk tarafından sıklıkla tüketilir. 

-Akciğerleri temizler. Hava yollarını yeniler.
-Vücudun enerjisini artırır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Enfeksiyonu ve toksinleri vücuttan atar.

KOZALAK ŞURUBU NASIL YAPILIR?

Daha faydalı olabilmesi için uzmanlar yeşil olan kozalakların tercih edilmesini öneriyor. Yaklaşık 15 adet yeşil kozalak iyice yıkanmalı. Daha sonra 1 litre su üzerine boşaltılıp ocağa alınmalı. Kaynadığı sırada Üzerine 2,5 su bardağı toz şeker ilave edilmeli. Son olarak kaynama devam ederken bir buçuk su bardağı ilave edilmeli. Ortalama 3 ya da 3,5 saat boyunca kaynatılmalı. Arada karıştırılmalı. Kıvamı istediğiniz noktaya gelince altını kapatıp ılımasını bekleyin. İçleri iyice yıkanmış olan kavanozların içine doldurun ve serin bir yerde bir kaç gün beklettikten sonra tüketin. Uzmanlar sabah aç karna ya da ara öğünden önce bir iki kaşık tüketilmesini tavsiye eder.

KOZALAK ŞURUBUNUN FAYDALARI NELERDİR?

-Solunum yolu enfeksiyonları sırasında ortaya çıkan öksürük akciğer rahatsızlıkları için kozalak şurubu tavsiye edilir. Virüslerin etkisini kısa sürede yok eden kozalak şurubu nefes darlığına da fayda sağlar.
 
-Bağışıklık sistemindeki hücreleri yenileyen kozalak şurubu mevsim geçişlerinde yaşanma ihtimali olan hastalıklara karşı direnci artırır. Özellikle düzenli tüketilmesi önerilir.
 
-Güçlü bir sakinleştirici özelliği olan kozalak şurubu sinir sistemindeki deformasyonu yeniler. Bu sayede gün içinde artan stres ve depresyon riskini düşürür. Ayrıca uyku problemini çözerek akşamları Daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
 
-Vücuttaki tüm mikropları temizleyerek karaciğere destek olur. Karaciğerin işlevselliğini artırarak idrar yoluyla tüm toksinleri atar. Bu aynı zamanda cildin yenilenmesi içinde faydalıdır.
 
-Dişlerdeki çürümeyi azaltır. Besin atıklarını temizleyerek ağız kokusu ve ağız içi yaralanmaları önler. 
 
-Vücudun enerji depolarını güçlendirerek kan akışını düzenler. Gün boyu daha dinç ve enerjik olunmasını destekler.