6 Şubat 2023’te meydana gelen ve ülkemizi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir yıl geçti. “Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir” mottosuyla nesillerin çağdaş ve evrensel değerler ile Cumhuriyet’in temel ilkelerine bağlı yetişmesi için Türkiye genelindeki etkinlik noktalarında nitelikli eğitim desteği sunan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, depremler sonrası ilk saatlerden itibaren bölgede destek çalışmalarına başladı.

Hayata geçişi 1999 Marmara depremine dayanan ve sonraki depremlerin (Bingöl 2003; Van 2011; Elazığ 2020 ve İzmir 2020) akut ve normalleşme dönemlerinde önemli sorumluluk üstlenen TEGV,  Ateşböcekleri ve sabit etkinlik noktaları ile bu kez yine sahada, çocukların ve ailelerinin yanındaydı. Önceki felaketlerin deneyimi ve yaygın gönüllü ağı ile çok kısa sürede organize olan TEGV, deprem günü bölgedeki 6 Ateşböceği (Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır) ve iki sabit etkinlik noktası (Şanlıurfa Sevgi-Erdoğan Gönül Eğitim Parkı ve Adana Süleyman Özgentürk Öğrenim Birimi) ile depremden etkilenen vatandaşlara ilk andan itibaren barınma, ısınma, temel gıda ve hijyen desteğinde bulundu.

Ardından 17 Eğitim TIR’ından oluşan Ateşböceği filosu bölgeye yönlendirildi. Sponsorlarının da desteğiyle yeni Ateşböceklerini filosuna katan TEGV, bölgedeki çalışmalarına Türkiye’nin dört bir yanından gönüllüleriyle devam ediyor. 2023 yılı sonuna kadar bölgedeki etkinliklere 1200 gönüllüsü destek verdi;  etkinliklere katılan çocuk sayısı 25 bin’i aştı. Çocuklarla toplamda 358 bin saat etkinlik gerçekleştirdi. Geçmişte yaşanan deprem felaketlerinden edindiği tecrübeyle hızlı ve koordineli bir şekilde bölgeye giden TEGV, ilk günden itibaren çocukların ve ailelerin yanında olmaya devam ediyor.

Deprem Bölgesinde TEGV

6 Ateşböceği (Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır) ve iki sabit etkinlik noktası (Şanlıurfa ve Adana) ile depremden etkilenen vatandaşlara ilk andan itibaren barınma, ısınma, temel gıda ve hijyen desteğinde bulundu. Ardından filosunda bulunan 17 Ateşböceğinin tamamı bölgeye yönlendirildi. Ateşböcekleri halen bölgedeki etkinliklerine devam ediyor.

TEGV’in gönüllü danışmanı Aile Terapisti Yegan Özcan, 360 gönüllü ve saha personeline psikolojik ilk yardım ilkelerini içeren çevrim içi eğitimler gerçekleştirdi. 
Ebeveynlerin, aile büyüklerinin ve öğretmenlerin faydalanabileceği FlowQ Aile Terapi Merkezi tarafından hazırlanan “Depremden Etkilenmiş Çocuklarla İletişim Rehberi” yayınlandı.
Türkiye’nin dört bir yanından TEGV gönüllüleri, bölgeye giderek çocuklarla Sosyal Duygusal Temelli Etkinlikler gerçekleştirdiler.
Ateşböceklerinin etki alanlarındaki aile ve öğretmenlere sosyal-duygusal temelli çalışmalar ve çocuklarla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilerek yaşadıkları travmanın etkileri azaltılmaya çalışıldı. 
Shell Türkiye ile 12, Koç Holding’in destekleriyle 3 olmak üzere Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya’da toplam 15 Konteyner Kentte TEGV Öğrenim Birimleri kurulumları kısa sürede tamamlandı ve çocuklarla etkinliklere başladı. Çocuklar bu birimlerde TEGV’in standart eğitim programları Matematik-Fen-Okuma-Bilişim- İngilizce-Sanat konularında çalışmalara katılabiliyorlar.
Yurtiçi ve dışında bağışçıların yoğun ilgi ve desteğini alan TEGV, deprem bölgesinde daha fazla çocuğa ulaşmak hedefiyle yeni Ateşböceklerinin yapımına başladı. 
MediaMarkt, farklı tematik özelliklere sahip toplam dört; TIRSAN iki, Migros ve Pınar birer adet yeni Ateşböceği Eğitim TIR’ının yapım ve işletme sponsorluğunu üstlendiler. Ateşböceklerinin tamamı yeni etkinlik yılında faaliyete başladı. Ayrıca Shane Larkin Vakfı üç, Algida iki, Domino's bir Ateşböceğinin işletme sponsorluğunu üstlendi.
İstanbul Rotary ve Migros sponsorluğu ile üretim süreci devam eden 2 yeni Ateşböceğinin önümüzdeki haftalarda sahaya çıkmaları planlanıyor.
6 Kasım 2023’te Bank ABC’nin desteği ile TEGV Diyarbakır Bank ABC Öğrenim Birimi kapılarını çocuklara açtı. 2024 bahar döneminde açılması planlanan yeni Gaziantep Öğrenim Biriminin inşaatı devam ediyor.
Hatay İSO Konteyner Kent’te Umuda Pedal Derneği ve İlk Adım Cycling Academy iş birliğiyle 225 çocuğa bisiklet hediye edilerek ‘Bisiklet Temel Eğitim Programı’ uygulandı. Yurt dışından YOU Stiftung, Mozaik Vakfı ve Turkish Philanthropy’den alınan bağışlarla bölgede toplam 1000 çocuk bisikletleriyle buluşturuldu; beraberinde güvenli sürüş eğitimleri verildi.
Hatay Emlak Kent’te 5200 kitaplı bir çocuk kütüphanesi kurularak hizmete açıldı.
Michelin’in desteği ile 23 Nisan Çocuk Bayramı ve Sika’nın destekleriyle Cumhuriyetimizin 100. yılı deprem bölgesindeki çocukların gülümsemeleriyle coşku içerisinde kutlandı. Bu kutlamalarla çocukların hayatlarının normalleşmesine katkıda bulunulmaya çalışıldı. 
Gönüllüleri, bağışçıları ve çalışanları ile birlikte tüm imkânlarını seferber ederek yaraları sarmak için özveriyle çalışan TEGV, bu çabalarını kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor.