TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum yapan TCMB Başkanı Naci Ağbal, Merkez Bankası'nın para politikası uygulamaları ve faaliyetleri hususunda kritik açıklamalarda bulundu.

AĞBAL: PARA POLİTİKASI KARARLARI FİYAT İSTİKRARINA GÖRE ALINACAK

Sunumunda önemli açıklamaları değil an Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal, enflasyon hedeflemesi rejiminin bütün unsurlarıyla birlikte kararlı bir şekilde uygulanacağını belirtti. Ağbal, para politikası kararlarının fiyat istikrarı önceliğinin korunarak alınacağının altını çizdi.

Fiyat istikrarının, ekonomik birimlerin yatırım, tasarruf ve tüketim kararlarında dikkate alınmasına gerek olmayacak kadar düşük bir enflasyon oranı ifade ettiğini açıklayan Ağbal, kalıcı fiyat istikrarının ancak istihdam, sürdürülebilir büyüme, toplumsal refah artışı ve gelir dağılımı için bir ön koşul olduğunu vurguladı.

EKONOMİNİN VERİMLİLİK KAYNAKLI BÜYÜMESİ İÇİN FİYAT İSTİKRARI ŞART

Merkez bankalarının fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refah artışına en büyük katkıyı sağlıklarına dikkat çeken Ağbal, kalıcı fiyat istikrarının; üretim ve yatırımın sürdürülebilir bir şekilde artmasını ve bu yöntemle ekonominin verimlilik kaynaklı olarak büyümesini zemin hazırladığını kaydetti.

1 hafta vadeli repo ihale faizi oranı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın para politikası aracının, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı olduğuna dikkat çeken Ağbal, faiz koridoru uygulaması ile gecelik borç verme geç likidite penceresi aracının tanımlanan amaçları dışında kullanılmayacağının bilgisini verdi.