Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ üzerindeki haklı davası devam ediyor. 27 Eylül tarihinden beri Ermenistan'ın saldırına maruz kalan sivil halk ise Ermenistan'ın hain saldırılarına kurban gidiyor. Azerbaycan bunca zaman sivillere karşı tek bir saldırı dahi gerçekleştirmezken, cephede Azerbaycan ordusunun gazabına uğrayan Ermenistan, başarısızlığını örtmek için sürekli olarak sivilleri hedef alarak insanlık suçu işliyor ve dünya buna sessiz kalarak yalnızca ateşkes çağrılarında bulunuyor.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise bu duruma tepki gösterdi. Ermenistan'ın sivillere saldırmasının insanlık suçu olduğunu ve bunu herkesin görmesi gerektiğini belirten Şentop, Azerbaycan'ın uluslararası hukuka ve savaş ahlakına uygun davrandığını dile getirerek, "Ermenistan bunu yapmıyor. Savaş hukukuna riayet etmeyen, sivilleri hedef alıp bombalayan bir devletten ateşkese riayet etmesini beklemek de abestir." dedi.

ERMENİSTAN SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİNDE YARGILANABİLİR

Ermenistan'ın saldırgan tutumunun ve sivilleri hedef almasının Cenevre sözleşmesine göre bir savaş suçu olduğunu vurgulayan Şentop, Ermenistan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından savaş suçlarıyla alakalı olarak kurulacak bir mahkemede yargılanmasının Roma statüsüne göre mümkün olduğunu söyledi.

Bu savaş suçunu dünyanın görmesi gerektiğinin altını çizen TBMM Başkanı Şentop, "Görüyor fakat dile getirmesi ve tavrını net olarak ortaya koyması gerekir. Başta AGİT Minsk Grubu eş başkanı ülkeler sivillere yapılan saldırıları kınamalıdır. Sessiz kalanlar yapılan suça ortak olurlar." ifadelerini kullandı.