Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etme planı Çin ile ABD arasında suların ısınmasına neden olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde yapacağı Asya Turu’na ilişkin açıklama yapan Nancy Pelosi’ye Çin’den sert uyarı gelmişti. Bir anda iki ülke arasında siyasi krize neden olan tur kapsamında Pelosi’nin Tayvan’ı da ziyaret edeceği açıklanmıştı.

Tayvan’ı kendi toprakları olarak gören Çin, ABD’nin bu adımı ile bölgede tansiyonu yükselttiğini belirterek Pelosi’nin uçağına müdahalede bulunulacağını belirtti.

Yapılan görüşmelerin ardından ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya Turu’ndan Tayvan’ın çıkarılıp çıkarılmadığı merak ediliyordu. Pelosi’nin son açıklanan tur programında Tayvan’ın yer almadığı görüldü.

AÇIKLAMADA TAYVAN YER ALMADI

Temsilciler Başkanı’nın programına ilişkin yapılan açıklamada “Bugün Kongre heyetimiz, Amerika'nın, bölgedeki müttefiklerimize ve dostlarımıza olan güçlü ve sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etmek için Hint-Pasifik'e gidiyor. Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'da barış ve güvenlik, ekonomik büyüme ve ticaret, COVID-19 salgını, iklim krizi, insan hakları ve demokratik yönetim dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı ve değerlerimizi nasıl daha da geliştirebileceğimizi tartışmak için üst düzey toplantılar yapacak.” denildi.