Kuzey Kıbrıs'ta 11 Ekim seçimi öncesi Maraş'ı aşamalı olarak açan ve başbakan sıfatıyla cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan taraf olan Ersin Tatar, "Artık Maraş'a açık bölge olarak bakabiliriz" dedi.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nun (BRTK) 57. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle canlı yayın programında soruları yanıtlayan Tatar, Maraş açılımının Kıbrıs görüşmeleri konusunda ezber bozacağını ve KKTC'nin geleceği için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

8 Ekim'de bir kısmı açılan Kapalı Maraş'ı binlerce kişinin ziyaret ettiğini aktaran Kuzey Kıbrıs lideri, "Bölge bölge, askeri bölgeden sivilleştirme ve iadeler söz konusu olacaktır... Şu an açtığımız sahildir, kamu alanıdır, özel mülke dokunmadık" dedi.

"Maraş'ın açılması çok iyi oldu ve 2020 yılına damga vurdu. 2020'de Türkiye'nin de desteği ile önemli bir hamle olarak kayıtlara geçti" görüşünü söyleyen Tatar, "Artık Maraş'a açık bölge olarak bakabiliriz" diye ekledi.

Her daim federal temelde çözümün umut vermeyeceğini, egemen eşitliğin konuşulması gerektiğini vurguladıklarını belirten Tatar, şöyle konuştu:

"Artık şartlar değişti. Kıbrıs eski Kıbrıs, Doğu Akdeniz ise eski Doğu Akdeniz değildir. Türkiye ile önemli bir yapı var, o da Mavi Vatan'dır. Egemen eşitlik temelinde yan yana yaşamakta olan iki devlet olmalıdır."

"Gösterdiğimiz iyi niyete rağmen, karşı taraftan iyi niyet görmedik. Annan Planı ve Crans Montana dahil yaşananları gördük. Bizim işimiz tüm şeffaflığıyla halkımıza gelişmeleri anlatmaktır. Biz de bunu yapıyoruz."

Doğu Akdeniz'de oluşan gelişmelere bakıldığında KKTC'nin statüsünün değiştiğini savunan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin KKTC'ye vermiş olduğu desteğin daha da arttığını kaydederek şöyle devam etti:

"KKTC yan yana yaşamakta olan iki devlet politikası ve yeni iradenin ortaya çıkmasıyla daha kıymetli ve statüsü yüksek bir ülke olacaktır. Pandemiyi atlatalım, burada bulunan görüşleri hep beraber göreceğiz."