Taliban kontrolündeki "Ulusal Radyo Televizyonu Afganistan"da ses kaydı yayınlanan Akhundzada, "Zina yapan kadınları kırbaçlayacağız. Halkın önünde taşlayarak öldüreceğiz. Zina yapan kadınları alenen taşladığımızda ya da kırbaçladığımızda, demokratik ilkelerinizle çeliştiği için bunu kadın haklarının ihlali olarak görebilirsiniz. Ama ben Allah'ı temsil ederken siz Şeytan'ı temsil ediyorsunuz" diye konuştu.

Bu hamlenin, Taliban'ın Batı etkilerine karşı mücadelesinin bir devamı olduğunu söyleyen Akhundzada, "Taliban'ın çalışmaları Kabil'in ele geçirilmesiyle bitmedi, daha yeni başladı" dedi.

14 milyona yakın kadın ve kız çocuğunun yaşadığı Afganistan'da, Taliban liderinin açıklaması hak örgütlerinden eleştiri topladı.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Seher Fetrat, Afgan kadınların neredeyse hiçbir hakkı kalmadığını belirterek, "Baskıcı politikalarını teker teker test ettiler ve bu noktaya geldiler çünkü onları suiistimalleri nedeniyle sorumlu tutacak kimse yok. Durdurulmazlarsa daha da ileri gidecekler." dedi.

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü'nden Samira Hamidi de "Geçtiğimiz iki buçuk yıl içinde Taliban, Afgan kadınlarına hizmet sağlayan kurumları dağıttı." dedi. Hamidi, Akhundzada'nin açıklamasının, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) tarafından 1979'da kabul edilen "Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi"ni açıkça ihlal ettiğini söyledi.

Birleşik Krallık merkezli hak örgütü "Afghan Witness"ın 30 Kasım'da aktardığına göre, Taliban kontrolündeki Yüksek Mahkeme, 26 Ekim 2022 ila 26 Ekim 2023 tarihleri arasında 57'si kadın 417 kişi hakkında idam ve kırbaç cezası verdi. Cezalardan kaçının infaz edildiğine dair bilgi paylaşılmadı. Şubat 2024'te de Gazne ve Cüzcan vilayetlerinde cinayetten hüküm giyen toplam 3 kişi halka açık şekilde kurşunlanarak idam edilmişti.