Bugün Pakistan toprakları içinde, Afganistan sınırının diğer tarafındaki Peştun ağırlıklı yerleşim yerlerinin de Afganistan'a ait olduğunu kaydeden Stanekzai, bu bölgeleri kastederek Afganların "Afganistan'a gitmek" için Pakistan'ın vize ve pasaport talep etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Stanekzai, şu ifadeleri kullandı:

"Durand Hattı'nı tanımadık ve tanımayacağız. Bugün Afganistan'ın yarısı ayrılmış durumda ve Durand Hattı'nın diğer tarafındadır. Durand, İngilizlerin Afganların kalbine çizdiği bir hattır. Bugün komşumuz olan ülke (Pakistan) acımasız bir şekilde göçmenleri sınır dışı ediyor ve onlara ülkelerine dönmeleri söyleniyor."

Taliban yönetimi muhaliflerini ve onlara destek veren tarafları da eleştiren Stanekzai, isim vermeden bazı ülkelerin Taliban yönetimini zayıflatma çabası içinde olduğunu ancak bu çabaların sonuçsuz kalacağını söyledi.

Öte yandan Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Stanekzai'nin açıklamalarına tepki gösterdi. Açıklamada, böylesi ifadelerin coğrafi, tarihi, uluslararası hukuk temelli gerçekleri değiştirmeyeceği belirtilerek, Afgan tarafının Pakistan'ın "hakiki" güvenlik endişelerini ele alması gerektiği kaydedildi.