Akarlar, örümcekler ve akrepler gibi araknid ailesine aittir, Acarina takımı 5 aileye, 18 cinse ve yaklaşık 50 bin türe ayrılmıştır. Dört çift bacakları ve tüyleri vardır ve 0,2 ila 0,4 mm uzunluğundadırlar.

En yaygın olanları Dermatophagoides pteronyssinus ve Dermatophagoides farinae olan toz akarları, özellikle yatak, halı ve koltuk gibi sıcak ve nemli ortamlarda tozda bulunan eklembacaklı sınıfının mikroskobik hayvanlarıdır.

Alerjenler, toz akarlarının dışkılarında ve kabuklarında bulunur, bu nedenle sadece toz akarlarını öldürmek değil, aynı zamanda alerjeni ortadan kaldırmak da önemlidir.

Milyonlarca akar tüm yıl boyunca evlerde bulunur. Çoğu kişi için bunun bir önemi yoktur, ancak toz akarlarına duyarlı kişilerde alerjik rinit veya astım görülebilir. Bu küçük hayvanlar solunum, cilt veya göz sorunlarına neden olabilir.

BİR YATAKTA 2 MİLYON KADAR TOZ AKARI BULUNABİLİYOR

Çıplak gözle görülmeyen akarlar sadece 6 hafta yaşar. Ancak yüksek hızda çoğalırlar. Özellikle ortam sıcak ve nemliyse, ev temizliğini çok yapmıyorsanız veya yatak odanızda giysileriniz bir kumaş parçasının üzerine yığılmışsa akarlar çok hızlı üreyebilirler.

Ölü bile olsalar bu küçük hayvanlar kalıntılarında alerjiye neden olan maddeler barındırırlar. Toz akarları yumuşak ve sıcak çarşafları severler. Her gün ve her gece kaybedilen deri ve saç parçacıklarıyla beslendikleri için yatak onlar için harika bir yaşam alanıdır. Bir yatak 2 milyona kadar toz akarı içerebilir. Yatak takımlarına ek olarak, özellikle perdeleri, kanepeleri, sandalyeleri, döşemeli mobilyaları, doldurulmuş oyuncakları, kilim ve halıları severler. Toz yuvası oluşturan her şey onlar için iyi bir yaşam alanıdır.

TOZ AKARI ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ

Toz akarı alerjisine aslında toz akarlarının kendilerinden değil, çoğunlukla ölü akarların kalıntıları ve dışkıları neden olur. Ev tozunun solunmasından kaynaklanan semptomlar tüm yıl boyunca mevcut olabilir, ancak akarlara maruz kalmanın en yoğun olduğu sonbaharda, kış aylarında (ev daha az havalandırılır ve daha fazla ısıtılır) ve üreme dönemlerinde daha sık görülür.

Toz akarları, esas olarak solunum yolu hastalıklarına, aynı zamanda cilt ve göz rahatsızlıklarına yol açar. Başlangıçta belirtiler şunlardır:

- Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı,

- Hapşırma,

- Kuru öksürük,

- Bronşit,

- Göz sulanması,

- Rinit,

- Tükenmişlik,

- Baş ağrısı.

Başlıca tehlikesi, özellikle geceleri boğulma, hırıltılı solunum ve aşırı öksürük belirtileriyle gerçek bir astıma dönüşmesidir. Ayrıca konjonktivit veya egzama gibi ciltte kızarıklıklar da oluşabilir. Toz akarlarına alerjisi olan bir çocuğun astım geliştirme riski 5 kat daha fazladır.

Toz akarlarına alerjisi olan kişilerde rinit, sıcaklık değişiklikleri sırasında veya sabah uyanınca ortaya çıkabilir, koku alma duyusunda azalmaya neden olur, tekrarlayan soğuk algınlığının ortaya çıkmasına neden olur.

TOZ AKARI ALERJİSİ NASIL ÖNLENİR?

Bir yatakta 2 milyona kadar toz akarı bulunabilir. Bir dişi akar her 3 haftada bir 25 ila 50 arasında yumurta bırakır.

Akarların alerjik komplikasyon riskini sınırlamak için bu hayvanların ev veya apartman içinde üreyebilecekleri tüm mekanları mümkün olduğunca ortadan kaldırmak gerekir.

Tozu ve dolayısıyla akarları önlemek için haftada 2 ila 3 kez zemini ve ayrıca kanepe veya şilte gibi yerleri süpürmek gerekir. Bazı markalar, mikro organizmalara ve alerjenlere karşı savaşan HEPA filtreli ürünler satmaktadır.

Ayrıca mobilyadaki tozu, yalnızca toz akarlarını hareket ettiren ancak yok etmeyen tüy süpürgelerle değil, nemli bir bezle temizlemelisiniz.

Çarşaflar, örtüler, battaniyeler her hafta 60°C'de, toz akarlarının yaşayamayacağı bir sıcaklıkta temizlenmelidir. Yatak bütün gün açık olmalıdır. Akar önleyici bir kılıfınız yoksa, alerjenleri temizlemek için yatağı ayda bir kez süpürmeniz önerilir. Bir başka ipucu ise yatağa karbonat serpmektir. 3 saat bekletin ve sonra süpürgeyle çekin. Bunu her 2 ayda bir yapabilirsiniz.

Perdeler, çarşaflar, yorganlar ve minderler aylık bakım gerektirir. Doldurulmuş oyuncaklar ve ayrıca köpek veya kedi sepetleri de düzenli olarak temizlenmelidir.

Halı, kilim ve kumaş koltuklar özenle temizlenmelidir. Ayrıca çok sayıda kitap, oyuncak, kuru çiçek ve dolap kullanmayın ve yastıklı oturma yerine sahip sandalyelerden uzak durun.

Halı, kilim ve kanepelerdeki toz akarlarının yoğunluğunu azalttıkları için sprey veya toz şeklinde böcek kovucular kullanabilirsiniz. Odaları düzenli olarak havalandırın. Günde en az 20 dakika, tercihen sabahları havalandırmak gereklidir. Alerjisi olan kişiler, kendilerini doğrudan toz akarlarına maruz bırakacak süpürme veya yoğun temizlik çalışmalarından kaçınmalıdır.

Toz akarları en çok yatakları severler. Yatağın sıcaklığı ve uyuyan kişinin teri üremeleri için ideal koşullardır. Akarlar ayrıca insan kepeği, saç, tırnak kalıntılarıyla da beslenirler.