Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen Sultanbeyli Çevre ve Sıfır Atık Festivali, Sultanbeyli Meydan Park’ta başladı. Festivalin açılış programına; Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş’ın yanı sıra Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Nurullah Öztürk, İstanbul İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü M. Ejder Batur, Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin, akademisyenler, çevre aktivistleri, çevre ve sıfır atık alanında faaliyet gösteren STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“SIFIR ATIK KÜLTÜRÜNÜ SULTANBEYLİ’DE HEP BİRLİKTE BÜYÜTECEĞİZ”

Sıfır atık anlayışının yalnızca atıkları ayrıştırmaktan ibaret olmadığını belirten Başkan Tombaş, çevre bilincinin şehirlerin geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Başkan Tombaş, “Sıfır atık, döngüsel ekonomi, iklim politikaları ve enerji verimliliğini bir bütün olarak ele alıyor; ilçemizde bu alanda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Geçen yıl Kompost Tesisimizi hizmete açmıştık. Bu yıl da Atık Getirme Merkezi ve Ayrıştırma Tesisimizi hizmete açtık.” dedi.

16 MAYIS’A KADAR SÜRECEK

Hem eğlenceli hem de öğretici etkinliklerin yer aldığını belirten Tombaş, “Çevreye duyarlı, kaynaklarını bilinçli kullanan ve geleceğine sahip çıkan bir toplum olmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu sorumluluk bilinciyle düzenlediğimiz festivalde 7’den 70’e herkese temiz çevre, temiz gelecek ve sıfır atık kültürünü aşılmayı hedefliyoruz. Deneyim atölyelerinden bilim gösterilerine, söyleşilerden yarışmalara kadar birbirinden özel etkinliklerin yer alacağı ve 16 Mayıs’a kadar sürecek festivalimize tüm hemşehrilerimizi bekleriz.”

İstanbul İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Sn. Maliki Ejder Batur, çevre bilincinin özellikle küçük yaşlarda kazandırılmasının önemli olduğunu belirterek, Sıfır Atık Projesi’nin güçlü bir çevre hareketine dönüştüğünü ifade etti. Batur, bu anlamlı program için Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş’a teşekkür etti.

Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Sn. Nurullah Öztürk, festival alanında depozito iade makinesi ve çevre tırıyla yer aldıklarını belirterek, ambalaj atıklarının yeniden ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çekti. Öztürk, daha temiz ve yaşanabilir bir Türkiye için belediyelerle uyum içinde çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin, Sultanbeyli Belediyesinin özellikle okullara yönelik sıfır atık çalışmalarının önemini vurguladı.

FESTİVALDE NELER VAR?

Festival kapsamında deneyim alanları, bilim gösterileri, robot şovları, sürdürülebilir enerji atölyeleri, geri dönüşüm ve doğa atölyeleri, VR simülasyon deneyimleri, tematik sergiler, sanat atölyeleri, alan etkinlikleri ve yarışmalar düzenlenecek. Müzikal ve tiyatro gösterileri, söyleşiler ve konserlerle festival, her yaştan vatandaşa hitap eden zengin bir program sunacak.

Festivalde ayrıca ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ödüllü yarışma da gerçekleştirilecek. İklim değişikliğiyle mücadele, çevre bilinci ve sıfır atık kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri festival programı kapsamında takdim edilecek.

Tüm etkinlikler 14-16 Mayıs tarihleri, 10.00-18.00 saatleri arasında Sultanbeyli Meydan Park’ta gerçekleştirilecek. Festival programı ve detaylı bilgi için sifiratik.sultanbeyli.bel.tr adresi ziyaret edilebilir.