Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde görüşülecek olan Türkiye konusuyla ilgili olumlu yönde bir yaklaşım yapılmasına ilişkin tavsiyede bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, anlaşmazlıkların ve farklılıkların ele alınması gerektiğini belirterek aynı zamanda Türkiye'nin NATO ve Batı ailesinin bir parçası olduğunu fark etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

YAPTIRIM UYGULAMAK DOĞRU BİR YOL MU?

Portekiz Başbakanı Antonio Costa ile görüştükten sonra düzenlenen ortak bir basın toplantısında konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Doğu Akdeniz konusuyla ilgili olarak, "Yaptırım uygulamanın AB'nin bir NATO ülkesi ile olan sorunlarını ele alma hususunda doğru bir yol olduğuna inanıyor musunuz, AB ve NATO arasındaki iş birliği çok daha karmaşık bir hal alabilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ DURUM ZOR

Stoltenberg, Doğu Akdeniz'deki şu anki durumu zor olarak nitelendirerek müttefiklerinin endişelendiklerini söylediğini hatırlattı. Bu konunun geçen hafta NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da konuşulduğunu anımsatan Stoltenberg, "Hepimizin farklılıkları ele aldığımız esnada olumlu yaklaşıma ve yollara bakması gerekiyor. Bunun için de NATO'da, Yunanistan ve Türkiye arasında ayrıştırma usulleri sistemi kurduk. Buradaki amaç, Doğu Akdeniz'de artış gösteren askeri mevcudiyet olduğundan ötürü iki müttefiğin arasında doğabilecek istenmeyen olayları ve kazaları önlemek." dedi.

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR NATO MÜTTEFİKİDİR

Stoltenberg, Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğuna vurgu yaparak, ülkenin Suriye ve Irak ile sınırı bulunduğunu, DEAŞ terör örgütüyle olan mücadelede önemli bir role sahip olduğunu belirtti. En fazla mülteciye, Suriyeliye ev sahipliği yapan ülkenin Türkiye olduğunu anımsatan Stoltenberg, Türkiye'nin ayrıca terör saldırılarından en fazla etkilenen ülke olduğunu da açıkladı.

 

Stoltenberg, anlaşmazlıkların ve farklılıkların ele alınması gerektiğini belirterek aynı zamanda Türkiye'nin NATO ve Batı ailesinin bir parçası olduğunu fark etmeleri gerektiğine vurgu yaptı.