Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün sanal konferansına katılan Stoltenberg, NATO’nun genişlemesinin Rusya ile ilişkilerin kötüleşmesine yol açıp açmayacağı sorusuna, “NATO’ya katılma konusu direk olarak aday ülkeyi ve NATO’yu ilgilendiriyor, Rusya’nın sürece müdahale etmeye ya da onu engellemeye hakkı yok” cevabını verdi.

'NATO'nun yayılmacılığı söz konusu değil'

Daha öncelri Varşova Paktı'nın parçası olan devletleri saflarına kabul ederek NATO'nun saldırgan davrandığı iddiasını kabul etmeyen Stoltenberg, ‘söz konusu ülkelerin demokratik prosedürlerle NATO’ya katılmak istediklerine kendileri karar verdikleri için’ ‘NATO’nun doğuya yayılmacılığın’ söz konusu olmadığını vurguladı:

“Biz hiç kimseyi NATO'ya katılmaya zorlamıyoruz, söz gelimi İsveç ve Finlandiya komşularımız olup, NATO’ya katılmak istemiyorlar ve biz buna saygı duyuyoruz.”

Stoltenberg’e göre Baltık ülkeleri, Romanya, Bulgaristan ve diğer devletler de, NATO’ya girmek istediklerine kendileri karar verdi ve uygun standartlarda olduklarını teyit ederek ittifaka üye oldu dedi.

NATO’nun Gürcistan ve Ukrayna ile ilişkilerine de değinen Stoltenberg, “Gürcistan NATO’ya katılmak istiyor ve Rusya buna engel olamaz. Gürcistan’ın NATO’ya katılıp katılmaması, yalnızca ve yalnızca Gürcistan’ı ve ittifakı ilgilendiren bir konu” vurgusunu yaptı.

NATO Genel Sekreteri, ittifakın ortak tatbikatlar dahil olmak sureti ile aday ülkelere destek verdiğini ve yardım ettiğini sözlerine de ekledi.