Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in ABD mühimmatı kullanarak Gazze'de savaş suçu işlediğini belirtti.

BM Raportörü, Gazze'de yaşananların 'kesinlikle soykırım' olduğunu söyledi. ABD Başkanı Biden ise yine sözde Ermeni soykırımı yalanına sarıldı.

Birçok uluslararası kurum, İsrail'in Gazze'deki soykırımını ve ABD'nin buna verdiği desteği dile getirmeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden ise dün bir kez daha sözde Ermeni soykırımı yalanına sarıldı. ABD Başkanı Biden, 24 Nisan kapsamında yaptığı açıklamada, 'Bugün, Meds Yeghern'de (Ermeni soykırımında) kaybedilen hayatları anıyor ve asla unutmama taahhüdümüzü yineliyoruz' ifadelerini kullandı.

Biden'ın Ermeni yalanını dile getirdiği gün ABD'nin gerçek bir soykırıma nasıl destek verdiğini ortaya koyan açıklamaların gelmesi ise tüm gerçeklikleri ortaya koydu. Uluslararası Af Örgütü'nün ABD Şubesi İcra Direktörü Paul O'Brien, İsrail'in ABD mühimmatı kullanarak Gazze'de savaş suçu işlediğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan araştırmalara göre İsrail ordusunun Filistinlilere karşı savaş suçu işlediğini aktaran O'Brien, 'Bu yüzden, ABD'ye savaş suçu işlenen silahları göndermeyi bırakma çağrısında bulunuyoruz' ifadesini kullandı. O'Brien, paylaşımında, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'ndeki dış yardım paketi oylamasında hayır oyu kullanan üyelere teşekkür etti. Birleşmiş Milletler (BM) Sağlık Hakkı Özel Raportörü Tlaleng Mofokeng ise İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'de yaşananların 'kesinlikle soykırım' olduğunu belirtti. BM İnsan Hakları Yetkilisi Volker Türk de 'Gazze'deki toplu mezar haberlerinden dehşete düştüm' diyerek ölümlerin bağımsız bir soruşturmayla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Filistinli yetkililer, Nasır Hastanesi'nden 300'den fazla ceset çıkarıldığını duyurmuştu.

Tüm bunlara ek olarak ABD'nin kendi hazırladığı raporda da Gazze'deki insani kriz dile getirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki insan hakları ihlallerine yönelik bir rapor yayımladı. 2023 İnsan Hakları Raporu'nda, Gazze'deki durum için 'ağır insani kriz' ifadesi kullanıldı.

ABD'de yönetime tepkiler her alanda giderek artıyor. ABD'nin İsrail'i desteklemesi ve silah satmasına karşı çıkan bir grup, New York kentinde bir senatörün evinin önünde gösteri düzenledi, 100'den fazla kişi gözaltına alındı. Öte yandan ABD'nin elit üniversitelerindeki öğrencilerin Filistin'e destek gösterileri de sürüyor. Şimdiye kadar yüzlerce öğrenciyi tutukladılar ve okuldan atmakla tehdit ediyorlar. Gözaltına alınanlar arasında akademisyenler de var.

Uydu görüntüleri, Türkiye tarafından Gazze Şeridi'nde inşa ettirilen Türkiye- Filistin Dostluk Hastanesi'nin İsrail'in 7 Ekim sonrasında askeri amaçlarla kullandığını gösteriyor. Hastanede 10 bin kanser hastası insanlık dışı koşullara maruz kalmıştı.

ABD Senatosu İsrail'e yine milyarlarca dolarlık silah desteğini onayladı. İsrail'e 26 milyar dolarlık askeri yardım daha yapacaklar. Paketi, Biden'ın onaylaması bekleniyor. İsrail'e 7 Ekim'den beri karşılıksız askeri desteği veren ABD, Gazze'ye ise havadan un yardımı yaparak kamuoyunu oyalıyor.

 

KAYNAK:beyazgazete.com