Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 TV'de yayınlanan Murat Çiçek'le Yüz Yüze programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları:

SOSYAL KONUT PROJESİ

Ben Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Geldiler coşkularımıza ortak oldular. Gençlerimize, emeklilerimize teşekkür ediyorum. Bu projeye başvuru yapan 8 milyona yakın tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum bize güvendikleri için.

'MUHALEFET YERLİ YERSİZ ELEŞTİRİLERLE KARŞIMIZA ÇIKIYORDU'

İnşaatlarımızla ilgili süreçleri yürütmeye devam ediyoruz. Şu önemliydi, muhalefet bizim projeyi açıkladığımız ilk günden beri yapamazlar, başaramayacaklar, kaynağı nereden bulacaksınız gibi yerli yersiz eleştirilerle karşımıza çıkıyordu. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı projeyi desteklemek sahiplenmek yerine her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyası yürüttüler.

SOSYAL KONUT PROJESİNDE ÖDEME PLANI

Vatandaşımız ödeme konusunda müsterih olsun. Bu projede zaten temel haklara her şekilde destek olmaya çalışıyoruz.

KURALAR NE ZAMAN ÇEKİLECEK?

Başvuru sürecimiz daha bitmedi. 31 Ekim'e konutlarımız, 7 Kasım'a kadar da arsa ve işyerleriyle ilgili başvuru sürecimiz devam ediyor. Bugün itibariyle ihale hazırlığı yapılmış konut sayısı 12 bin 651. Bu ihalelere çıkıldı. Bu rakama baktığınızda projenin yüzde 5'ini daha kura süreci tamamlanmamadan ihale sürecini tamamladık


TOKİ İLE 1 MİLYON 170 BİN KONUT

TOKİ ile 1 milyon 170 bin konut yapmışız ve vatandaşlarımıza teslim etmişiz. 1 milyon 170 bin demek bugün 5 milyon aileye dokunuyorsunuz demek. 5 milyon ailenin ihtiyaçlarını karşılıyorsunuz demek. Bu hayal değil gerçekleşmiş. Biz bunları gerçekleştirmiş anahtarlarını vatandaşlarımıza teslim etmişiz. Bize dediler ki Antalya'da ne aceleniz var. Vatandaşın konutlarıyla ilgili bu kadar acele etmeye ne gerek var. Nerede vatandaşımızın milletimizin yararına bir fiilde eylemde bulunsak hemen muhalefetten gelen ses yapamazlar beceremezler.

'20 YILDIR VATANDAŞLARIMIZA NE SÖZ VERDİYSEK TUTTUK'

Bugüne kadar 20 yıldır vatandaşlarımıza ne söz verdiysek tuttuk. Emin olun yerel seçimde ben 81 ili 450'yi aşkın ilçeyi gezmiş bir bakan olarak söylüyorum; gittiğimiz her ilde vatandaşlarımızla STK'larımızla orada şehrin ileri gelenleriyle bir araya geliyoruz. Bizden talepleri oluyor o doğrultuda da biz de hayallerimizi onların desteği ile dualarıyla gerçekleştiriyoruz. Bu projemiz de (sosyal konut projesi) milletimizin destek ve dualarıyla 2 yılda tamamlayıp vatandaşlarımıza anahtarlarını vereceğiz, o mutluluğu yaşayacağız.


"HEDEFİMİZ 2 YIL İÇERİSİNDE TESLİM ETMEK"

Bizim hedefimiz 2 yıl içerisinde 250 bin sosyal konutun anahtarlarını vatandaşlarımıza teslim etmek. Hızlı hareket etmemiz gerekiyor ki o yüzden kura süreci tamamlanmadan biz vatandaşlarımıza kurayla ilgili süreci sözleşmeyle ilgili başvuru sürecine başlamadan bir yandan da konutların yapımına başladık.

İnşallah önümüzdeki yılın Mart ayına kadar 250 bin konutun kuralarını çekeceğiz. Konut sayısı şu anda 264 bin rakamına geldi. Orada yine şehirlerimizden ilçelerimizden vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda artırdık. 2023'ün Mart ayında bütün kuraları çekeceğiz. 31 Ekim'de başvurular bitiyor.

"KURALARI ÇEKMEYE BAŞLAYACAĞIZ"

Başvurular biter bitmez inşallah kuralarımızı çekmeye başlayacağız. 2023 Mart ayında da il il olarak yapacağız kuralarımızı. 81 ilimizde gelen talep doğrultusunda ki İzmir deprem dönüşümü noktasında bu proje çok önemli. Bir yandan da dönüşüm yapıyoruz. Siz 250 bin konutu 2 yıl içerisinde ihtiyaca talebe göre yerlerini belirleyeceksiniz orada örnek şehircilik modellerini o illere, ilçelere, beldelere götürmek suretiyle de aslında hem bizim medeniyetimizin bize tarif ettiği şehirciliğin inşasını yapacağız.

1 MİLYON ARSA

İnşallah bu projeler dalga dalga büyüyecek. Cumhurbaşkanımız açıklarken 500 bin sosyal konut olarak açıkladı. Dolayısıyla 500 bin konutu da önümüzdeki 5 yıl içerisinde yapacağız. Alt yapılı arsayla alakalı biliyorsunuz 100 bindi ilk açıklandığında gelen talep doğrultusunda bunu 1 milyona çıkardı. Biz de hızlı bir şekilde çalıştık, 81 ilimizde bir milyon konut amaçlı arsayı vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz. Burada arsa projesi toplamda 1 milyon arsamızı şehirlerimizin ihtiyacına göre oradaki kira ve konut fiyatlarındaki artışı da dikkate alarak arazideki çalışmayla yürüme mesafesinde vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını giderebileceği sosyal alanlarla birlikte planladık.

Projenin yerleriyle ilgili muhalefette böyle bir söylem var. Şehrin dışına yapılacak diye. Gelsinler baksınlar, bu kadar uzak durmaya gerek yok. Gelsinler bilgi alsınlar, bilgi verelim, projenin yeriyle ilgili bilgi verelim. Sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi dedi ki 'Biz konutta yüzde 40 sübvanse yapacağız' ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞIMIZA YANSITMAYACAĞIZ"

Baktığınızda bugün 2+1 bir konutun 75 metrekare bir konutun maliyeti 1 milyon 131 bin TL. Biz vatandaşlarımıza diyoruz ki konut yapım bedelinden arsa payından da para almadan yüzde 40 sübvansiyon devletimiz karşılıyor ve 679 bin TL bedelle 2+1 konuta vatandaşımız erişebiliyor. Biz bunu peşin olarak almıyoruz. Vadeli memur maaş artış katsayısına endeksli bir şekilde ki o artışları da yansıtmıyoruz. Baktığınızda vatandaşımız 67 bin 900 TL peşinatla ve aylık 2 bin 546 lira taksitle 2+1 eve erişebiliyor. Bugün baktığınızda belki bir çok yerde artık aidat parasına gelecek bir rakamla ev sahibi olacaklar. 3+1'e baktığımızda yine İstanbul, Antalya, Bursa gibi illerimizde 950 bin TL, büyükşehir olmayan illerde 850 bin lira ve 3 bin 187 TL'den başlayan taksitlerle bu evleri vatandaşlarımız alabilecekler.

"YÜZDE 40'IN ALTINDA SATACAĞIZ"

Son 4 yılın somut verilerini paylaşmak istiyorum. 2019 yılında memur maaş artışı yüzde 19 olmuş, devletimiz memuruna yüzde 19 artış yapmış. Biz TOKİ'ye ödeme yapan vatandaşlarımıza yüzde 10 artış yapmışız. 2020'de memur maaş artışı yüzde 11,51 imiş. Biz TOKİ'den ev alan kardeşlerimize yüzde 8,75 artış yapmışız. 2021'de memur maaş artışı yüzde 13,08 olmuş. Biz yüzde 10 artırmışız. Geçtiğimiz yıl memur maaş artışına baktığımızda yüzde 80 oranında bir artış yapıldı. Biz ne yaptık vatandaşlarımıza TOKİ'ye borcu olan vatandaşlarımıza yüzde 25 artış yaptık. Gelirleri yüzde 80 artarken biz borçlarını yüzde 25 artırdık. Bu zaten sosyal bir proje.

"VATANDAŞIMIZI ZOR DURUMDA BIRAKMADIK"

Bu projeye girdiklerinde gerek konuk gerek arsa gerekse işyeri vatandaşımız aldığında piyasa rayiçlerine baktığınızda zaten yüzde 50 avantajlı olacak. TOKİ'den konut almış 20 yıl süreci inceleyecek olursak bir milyon 170 bin kardeşimizin hepsi borçlarını düzenli ödemiş evlerini almış tapularını almış. O yüzden vatandaşlarımız müsterih olsun. Bu zaten onların en temel hakkı olan barınma ihtiyacını giderecek bir projedir. Tüm dünyanın salgın sürecinde sosyal devlet anlayışını rafa kaldırdığı bir dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız ilk günden beri bütün sektörlere destek olmaya çalışıyoruz. Enerji bakanlığımız, maliye bakanlığımız, esnafımıza destek oluyoruz turizmcimize, çiftçimize, konut fiyatlarıyla ilgili. Fiyatlar sadece burada değil tüm dünyada artmış. Artış da tedarikten kaynaklanan problemden dolayı artmış.

Avrupa ülkesi, Amerika bırakın sosyal konut yapmayı bu projeleri düşünmeyi bile rafa kaldırmışlar. Biz geliyoruz bu süreçte vatandaşımızın lehine önemli bir iradeyi ortaya koyuyoruz ve baktığınızda Türkiye'de yıllık yaklaşık 600 bin yeni konut yapılır satılır. Burada devlet payı TOKİ'nin yaptığı pay yüzde 8-10 civarıdır. Biz bunu 2019 yılında bu rakamı yüzde 13'e çıkardık. Şimdi ne kadar talep olursa fiyat o kadar artar. Arz eğer aynıysa taleple fiyatın da artışını her ürün geçerlidir bu, üretimde, gıdada , turizmde dolayısıyla biz de arzı artırmak suretiyle vatandaşların konut fiyatlarını sabitledik.

Bunu piyasa söylüyor biz söylemiyoruz. Şimdi aşağı doğru gelmeye başladı. Kira artışı durdu aşağı doğru eğilim söz konusu. İnşallah fiyatlar olması gereken seviyeye gelecek ve biz bu rakamlar oluşuncaya kadar projeleri yapmaya devam edeceğiz.

BAŞVURULAR NASIL YAPILABİLİYOR?

Başvuruyu netleştirecek olursak, başvuru için 18 yaşını doldurmuş ve İstanbul için 18 bin TL, Ankara ve Anadolu illeri için 16 bin TL'nin altında geliri olan vatandaşlarımız başvurabiliyor. Diğer bir şartımız üzerinde kayıtlı bir konutun olmaması gerekiyor, işyeri başvurusu yapacaksa işyeri olmaması gerekiyor, arsa başvurusu yapacaksa üzerine arsa, işyeri ve konutun olmaması gerekiyor.

Vatandaşımız hem konuta hem de arsaya başvurabilir. Kura çekildi ikisi de çıktı, vatandaşımıza soracağız. Siz konut mu yoksa arsa mı istiyorsunuz birini tercih etmek zorunda. Tercih edecek ve orada yedekten gelen diğer vatandaşımız onun yerine geçecek. Kuralarımız noter huzurunda şeffaf hakkaniyet çerçevesinde ve bizim 1 milyon 170 bin konutta yaptığımız gibi canlı olarak vatandaşlarımız izleyebilecek. Burada kuralarla birlikte de sözleşmelerimizi imzalayacağız ve iki yıl içerisinde vatandaşlarımıza söz verdiğimiz konutları yapacağız.

Arsada da vatandaşlarımız ister müstakil ister müşterek parsellere başvurabilecekler. Müstakil parsellerde vatandaşlarımız bizim yaptığımız imar planları çerçevesinde kendi evini o imar planına uygun olması haliyle (Çekme mesafesi, yüksekliği, yoğunluk vs) orada gereken destekler de verilecek orada proje desteği de verilecek. Yöresel mimariye uygun projelerimiz var onlara destek de sağlayacağız. Vatandaşımız kendi konutunu istediği gibi yapabilecek.

MÜŞTEREK ARSA BAŞVURULARI NASIL OLACAK?

Konutlarla ilgili bir de müşterek parseller var. Müşterek parsellerde de yine yaptığımız imar planları çerçevesinde bu konutlarda genelde bizim sosyal konut yapacağımız yerlere yakın veya içerisindeki alanlar. Yine dağ başı değil. Çünkü altyapı getireceğiz, elektrik su yol kaldırımlarını yapacağımız için vatandaşımıza altyapısı hazır halde vereceğiz. Vatandaşımız da kendi veya müşterek arsada projesini yapacak. 10 yıl faizsiz bir şekilde arsa bedellerini ödeyecekler. Orada da yüzde 40 indirim söz konusu. Müşterek de ise bizim imar planlarımızda belirlediğimiz parsellere vatandaşlarımız şerefiyesine göre o alanlarda 4-5 bin metrekarelik parseller oluşturacağız vatandaşlarımız da o istediği parsellerde kendileri bir araya gelerek ister müteahhitte isterseler kendileri yapacaklar isterlerse TOKİ başkanlığı onlara yapım desteği verecek. Bu ne demek müşterek parsellerden konut alan vatandaşlarımız TOKİ'ye müracaat ettiklerinde onlar adına aynı sosyal konut projesinde olduğu gibi gelecek onların adına süreci yönetecek ihalesini gerçekleştirecek, yüklenici firmayla sözleşmeyi yapacak ve inşaat sürecini takip edecek. Vatandaşlarımız çoğunlukla bu yönde talep gösterirse en sonunda da gidip anahtarlarını gidip vatandaşlarımıza verecek. Vatandaşımız 10 yıl faizsiz bir şekilde eriştiği arsaya konutlarını TOKİ başkanlığı eliyle yaptırabilecek. Bu çok önemli bir süreç ve imtiyaz. Orada oturacağız burada Hazine ve Maliye Bakanlığımız da gerekli desteği de sağlayacak ki orada yani biz al arsanı verdik git başının çaresine bak demeyeceğiz.