İstanbul'da sansasyonel eylem gerçekleştirmek için keşif yapan ve tutuklanan DEAŞ üyesine talimat verdiği gerekçesiyle Adana'da gözaltına alınan DEAŞ sözde Adana Emiri Mahmut Özden'in, Hüseyin Sağır’a verdiği talimatlar gün yüzüne çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği'ne gönderilen tutuklama talebinde, DEAŞ terör örgütünün ve örgüte müzahir şahıslar tarafından LGBT derneklerine/kuruluşlarına ve şahıslarına yönelik 'Yalnız Kurt' tarzı eylem arayışı içerisinde olduğuna dair bilgiler doğrultusunda operasyon düzenlendiği bildirildi.

DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

15 Ağustos tarihinde yakalanan Hüseyin Sağır'ın üzerinden uzun namlulu silah ve 5 dolu şarjör çıktı. Çalışmalar doğrultusunda, şüpheli briketçi/Ebu Hamzi kod adlı Mahmut Özden'in Hüseyin Sağır'ın yapmayı planladığı eylemin talimatını verdiği öğrenildi.

'TELEFONU İMHA ET'

Özden'in evinde yapılan aramalar sonucu dijital aygıtlardan Hüseyin Sağır'a gönderilen bir yazı bulundu.

Yazının içeriği şu şekilde: "Ey kardeşim, hiçbir zaman tedbiri elden bırakma. Çok dikkatli davran. Senden özellikle bu amel öncesi elindeki telefonu imha etmeni, bu senin ve diğer kardeşlerimizin maslahatı için daha hayırlı."

'YALNIZ KURT' EYLEMLERİ

Özden'in, Hüseyin Sağır'a talimat vererek Yalnız Kurt adlı eylemler için motive ettiği anlaşıldı. Araştırmalar sonucunda örgütün Truecrypt adlı program vasıtasıyla haberleştiği görüldü.

Haberleşme sistemi hakkında şu bilgiler verildi:

"Mahmut Özden'den elde edilen dijital malzemeler üzerinden yapılan incelemeler sonucunda Truecrypt adlı program üzerinden gönderildiği tespit edilen talimat ve bilgiler bulunduğu, Truecrypt adlı programın DEAŞ terör örgütü tarafından da kullanıldığı, örgüt elemanları, programın sana sürücü oluşturma özelliğini kullanarak örgütsel dokümanları oluşturdukları şifreli sanal sürücüler içerisine yerleştirip kriptolu görünümlü dosyaları birbirlerine anlık mesajlaşma programları ile göndermektedir. Türkiye'de meydana gelen ve DEAŞ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen eylemlerin Truecrypt programı üzerinden gönderilmiş olan talimatlar doğrultusunda yapılmıştır. Mahmut Özden'in ikamet arasında elde edilen dijital malzemelerde Truecrypt programı için şahsın programı bilgisayarda bulundurmamasını, flaş bellek içerisinde bulundurulmasını ve yakalanma durumu olması halinde kolay imha edilebilecek bir şekilde saklanmasını belirttiği tespit edildi."

TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ

İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan kararla DEAŞ terör örgütü mensubu Mahmut Özden'in 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan tutuklanmasına karar verildi.

YALNIZ KURT EYLEMİ NEDİR?

Yalnız Kurt eylemi, terör örgütü sempatizanı veya örgütten ayrı olarak örgütle organik bir bağı bulunmayan kişilerin kendi başına görev ortaya koyarak eylem yapmak isteyen şahısların kolaylıkla temin edebileceği, şüphe uyandırmayacak, imha köpekleri tarafından bulunamayacak ve gerektiğinde kolayca yok edilebilecek türde malzemelerle ve silahlarla kalabalık yerlerde  tek başına etkili eylem yapma şeklidir.