İngiltere'nin ekonomisi geçen yıl ekim-aralık döneminde beklenenden daha fazla, yüzde 0,3 oranında küçülerek teknik bir resesyona girdi.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, hizmet, üretim ve inşaat sektörlerinde düşüş yaşandı. Hizmet sektörü yüzde 0,2, üretim yüzde 1 ve inşaat üretimi yüzde 1,3 oranında küçüldü. Ekonomi, yılın son çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı; bu, ekonomistlerin beklentilerinin ötesinde gerçekleşti, zira küçülmenin yüzde 0,1 olması bekleniyordu.

İNGİLİZ EKONOMİSİ RESESYONDA

İngiliz ekonomisi, 2023'ün üçüncü çeyreğinde de yüzde 0,1 daralmıştı, böylece son iki çeyrekteki küçülmeyle teknik bir resesyona giriş yapılmış oldu. ONS, son iki çeyrekteki ekonomik daralmanın yüzde 0,5 olduğunu tahmin etti. Önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, reel ekonominin yüzde 0,2 oranında küçüldüğü öngörüldü.

JAPONYA EKONOMİSİ TEKNİK RESESYONA GİRDİ

Japonya ekonomisi de 2023'ün dördüncü çeyreğinde sürpriz bir şekilde yüzde 0,1 daralarak resesyona girdi. Üçüncü çeyrekteki daralma yüzde 0,8'den yüzde 0,3'e revize edilmiş olmasına rağmen, ekonominin yüzde 0,3 büyümesi bekleniyordu. Yıllık bazda, ekonominin yüzde 1,4 büyümesi beklenirken, yüzde 0,4 daraldı. Üçüncü çeyrekte ise ekonomi yüzde 3,3 oranında küçülmüştü.

KÜRESEL EKONOMİK ZORLUKLAR ETKİLİ

Arka arkaya iki çeyreklik dönemde ekonominin küçülmesi, resesyona girildiği anlamına gelirken, bu durumun arkasında özel tüketim maliyetlerinin artması ve devam eden küresel ekonomik zorlukların etkili olduğu belirtiliyor. Son beş yıl içinde ilk kez gerçekleşen bu resesyon döneminde, sermaye harcamalarında ve kamu yatırımlarında azalma gözlemlendi.

 

KAYNAK: HABER7