AK PartiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda düzenlenen Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu'nun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle uyumlu olması için gerçekleşen çalışmalarda neredeyse sona ulaştı. Taslağın genel hatları belirlendi. 

Gündem konularında ise ittifak içi ve dışında farklı baraj uygulanması, bu barajın ise 5 ila 7 arasında düşünülerek tasarlanması yer alıyor. Yani bir parti, ittifak yapsa da yapmasa da en az yüzde barajına sahip bir konumda bulunmalı.

Milletvekillerinin parti değiştirmesinde sınırlandırma

2018'de düzenlenen seçimlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmak isteyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener için CHP'den 15 vekil İYİ Parti'ye geçiş yapmış, Akşener'in cumhurbaşkanlığı adaylığı kesinleştiği zaman CHP'ye geri dönmüşlerdi. Bu tarz hareketlerin önüne geçmek isteyen AK Parti, partilerdeki milletvekili geçişlerine yıl sınırlaması getirmek istiyor.

Bu doğrultuda seçim kararı alınmasının ardından ya da seçimlere 1 yıl kala milletvekillerinin başka partilere geçiş yapmamaları için bir düzenlemenin yapılması gündemde. Yeni sisteme göre 550'den 600'e yükselen vekil sayısı sebebiyle grup kurmada 20 vekil şartının da 30'a çıkması da planların arasında.

 

Muhtarlık seçimleri başka bir tarihte yapılacak

Muhtarlık seçimlelrinin büyükşehirlerdeki seçim sonuçlarına doğrudan etki ettiğini düşünen AK Parti, muhtarlık seçimlerinin yerel seçimlerden 1 yıl sonra veya önce yapılmasını planlıyor. Buna göre yapılması planlanan köklü değişikliklerde muhtarların adaylıklarının YSK tarafından 10 gün önceden kesinleştirilmesi, muhtarlık seçimi sisteminde tamamen değişikliğe gidilmesi gibi konular da taslakta yer alıyor.