Ergenlik çağından itibaren ortaya çıkmaya başlayan ve dönemsel olarak yaşam kalitesinde düşüşe sebep olan sivilce problemi, aslında vücudun verdiği sinyaller olarak değerlendirilebilir. Düzensiz ve sağlıksız beslenme tarzı, sigara ve benzeri zararlı alışkanlıklar, strese maruz kalmak sivilce oluşumunu tetikleyebilir.

SİVİLCE NEDİR?

Tıp literatüründe akne vulgaris olarak tanımlanan cilt problemi, halk arasında sivilce olarak adlandırılır. Kıl foliküllerinin ve yap bezlerinin tekrarlayan bir cilt hastalığıdır. Yağ bezeleri cilt altında birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Yağ bölgesi olarak tanımlanan yüzde, sırtta, omuzlarda, burunda, kalçada, göğüs bölgesinde, sırtta ve boyun sıklıkla sivilceye rastlanır.

Sivilce yaşamsal faaliyetlere engel olan hayati bir problem değildir. Fakat bununla birlikte özellikle ergenlik çağındaki gençlerin psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu da sosyal hayatta birtakım problemlere yol açar. Eğer sivilce oluşumuna neden olan faktör akne ise ve bu durum kronik bir sorun halini almış ise bu durumda tedavi için doktor kontrolünde ve düzenli bir yol izlemek gerekir.

Sivilce daha çok ergenlik yaşlarında görülür. Bununla birlikte ergenlik çağından itibaren her yaş grubunda görülmesi mümkündür.

Sivilce problemine nadiren de olsa ergenlik döneminden önce çocukluk çağlarında rastlanabilir. Sebebin, anne sütünden çocuğa geçen hormonların etkisidir.

SİVİLCE NEDEN OLUR?

Sivilce ve akne neden çıkar? Tedavi için öncelikle bu sorunun yanıtının doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Sivilceye neden olan şeyler konusunda birçok faktörden söz etmek mümkündür. İşte sivilce neden olur sorusunun yanıtları:

-Çeşitli rahatsızlıkların belirtisi
-Kozmetik ürünlerinin sık ve yanlış kullanımı
-Stres ve endişe sebep olan durumlar
-Hormonal faktörler
-Genetik yatkınlık (Aşırı yağlı bir cilde sahip olmak)
-Kullanılan ilaçların yan etkisi
-Düzensiz ve sağlıksız beslenme
-Sivilceye neden olan en önemli faktör genetik yatkınlık olarak değerlendirilir. Hormonal sebepler dolayısıyla yağ bezleri normalin üzerinde salgılanabilir. Bu da doğal olarak sivilce oluşumunu mümkün kılar.

Cilt yüzeyindeki yağ bezi kanalları, yağ bezi salgılarının fazla olması nedeniyle tıkanabilir. Bu durumda siyah nokta başta olmak üzere çeşitli cilt problemlerini doğurur. Bu siyah noktaların bilinçsiz bir şekilde sıkılması sivilce oluşumunu meydana getirir.

Yağ birikimi ve çeşitli cilt sorunları, ciltte bakterilerin çoğalması için uygun ortamı sağlar. Bu ortamda iltihaplı sivilcelerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bazı durumlarda ise deri altı sivilce sorunu ile karşı karşıya kalmak olasıdır.

Sivilce problemi hormonal faktörlerden dolayı ortaya çıkmış ise sivilce ile birlikte adet döngüsünde düzensizlik, saç dökülmesi, tüylenme gibi problemler meydana gelebilir. Ergenlik çağındaki gençler özellikle sınav döneminde yaşadıkları stres sebebiyle sivilce problemi yaşar.

Yukarıda bahsi geçen faktörlerin yanı sıra sivilce, birtakım hastalıkların belirtisi olarak varlık gösterebilir. Bu durumda tedaviye başlamadan önce çeşitli test ve tahlillerin yapılması, sivilceye neden olan sağlık problemlerinin tespit edilerek buna göre bir tedavi yöntemi geliştirilmesi gerekir. Sivilce oluşumuna neden olması muhtemel sağlık problemlerinden bazıları şu şekildedir:

-Şeker hastalığı (diyabet)
-Tiroid hastalıkları
Bazı besinlerin tüketimi sivilce oluşumuna davetiye çıkarır. Sivilceye neden olan besinler şu şekilde sıralanabilir:

-Şeker kamışı ve bal gibi tatlandırıcılar
-Paket şeklinde satılan işlenmiş ve şeker açısından sakıncalı meyve suları
-Beyaz un ile yapılan karbonhidrat ağırlıklı makarna gibi ürünler
-Beyaz pirinç
-Beyaz un ile yapılan tatlılar, ekmek ve krakerler
-Hayvansal gıdalar
-Baharat açısından zengin yiyecekler
-Aşırı yağlı kızartma yemekleri
-Fast food
-Kuru yemişler

SİVİLCE BULAŞICI MI?

Sivilce, bulaşıcı bir cilt problemi değildir. Tedavi edilmediği takdirde, kulaktan dövme bilgiler ile tedavi süreci yönetildiğinde sivilce artışı söz konusu olabilir. Bununla birlikte sivilceyi sıkmak, iz bırakmasına sebep olabilir. Sivilce ilaç tedavisi kişiden kişiye göre değişir. Belirlenecek tedavi yöntemi, sivilcenin yerleşim yeri, şiddeti ve kişinin sağlık öyküsü baz alınarak seçilir.

SİVİLCEYE NE İYİ GELİR?

Sivilce tedavisi için, sivilceye iyi gelen besinlerden yardım almak mümkün. Fakat bu, akne tedavisine ihtiyaç duyulmadığı durumlar için geçerlidir. Eğer sorunun kaynağı hormonal sebepler ya da çeşitli hastalıklar ise bu durumda bir doktor yardımına ihtiyaç vardır.

Sivilceye iyi gelen ve sivilcelerin kurutulmasını sağlayan besin ögelerinin başında omega 3 yağ asitleri gelir. Bunula birlikte E vitamini ve çinko da cilt yüzeyinde varlık gösteren yaraların kısa sürede iyileşmesini ve doku hasarının giderilmesini mümkün kılar. Bu minerallerin cilde sağladığı fayda sayesinde cildin genç kalmasını ve yaşlanmasının önüne geçilmesi mümkün olur.

Sivilceye iyi gelen besinler, çaylar ve diğer bitkisel yöntemlerden faydalanırken, sivilceyi 1 günde kurutan mucize gibi yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Kulaktan dolma bilgiler her zaman için başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Özellikle yüzdeki sivilcelerin doğru bir şekilde tedavi edilmesini sağlamak, daha sonra iz kalmaması ve daha geniş bir alana yayılmasının önlenmesi adına oldukça önemlidir.

İşte sivilceye iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemler:

-Omega 3 yağ asitleri açısından zengin sardalya ve somon gibi deniz ürünleri
-A, D ve E vitaminleri
-Çinko
-Yoğurt, peynir, kefir, ayran gibi probiyotik açısından zengin besinler
-Polifenol açısından zengin yeşil çay
-Zerdeçal
-Tahıl açısından zengin besinler
-Lavanta çayı
-Ceviz yaprağı
-Elma sirkesi
-Limon