B12 seviyeleri vejetaryenler ve veganlar arasında son derece düşüktür, çünkü bitkiler ne besini üretir ne de buna ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, vücutları B12'yi ememediğinden, 75 yaşın üzerindeki her 10 kişiden birinin de eksik olduğuna inanılmaktadır. Eksiklik belirtileri, özellikle rahatsız edici seğirmeler şeklinde, bazen göz çevresinde ortaya çıkar. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, durumun kolayca tersine çevrilebileceğini gösteriyor.

B12, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yer alan, gıdaları enerjiye dönüştüren ve sinir sistemini sağlıklı tutan kilit bir besindir.Vücudun dış bölümünde, dokunmaya duyarlı olan cilt dokularının B12 vitamini eksikliği nedeniyle hassaslaşabilir. Seviyeler uzun süreler boyunca olması gerekenin altında kalırsa, iğne batması veya yanma hissi oluşabilir. Bunun nedeni, sinirleri çevreleyen ve koruyan kılıfın hasar görmesi ve bu da periferik nöropatiye yol açmasıdır.

FARKLI SEMPTOMLARI VAR

B12 eksikliği ile bağlantılı diğer semptomlar arasında yorgunluk, soluk cilt, kilo kaybı, iğne batma hissi ve ağrılı kırmızı dil bulunur. Cildiniz gibi dış vücut noktaları, tipik olarak vücudun sinir hasarını algılayan ilk bölgeleri olsa da, bazen göz çevresinde de belirtiler ortaya çıkabilir.

Medical Daily adlı sağlık kuruluşuna göre: "Göz seğirmesi ve göz kapağı spazmları da B12 vitamini eksikliğini saptamaya yardımcı olabilecek belirtilerdir." Bilimsel olarak göz blefarospazmı olarak bilinen bu rahatsız edici seğirme, gözde veya gözü çevreleyen diğer alanlarda meydana gelebilir.

Araştırma, durumun tersine çevrilebileceğini ve B12'nin uygulanmasının yardımcı olabileceğini düşündüren bazı kanıtlar olduğunu belirtiyor.

Neurology India dergisinde araştırmacılar bu durumu: " Blefarospazm, terapiyle geri döndürülebilen B12 vitamini eksikliğinin nadir bir belirtisi olabilir" diyerek açıkladı.

Blefarospazm için belirgin bir neden olmayan blefarospazm hastalarında B12 vitamini seviyeleri ve homosistein seviyeleri test edilmelidir.

Araştırmacılar, durumun B12 vitamininin bir tezahürü olabilmesine rağmen, nadir görülen bir durum olduğunu vurgulamaya devam ettiler.

B12 EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

B12 doğal olarak hayvansal ürünlerde bulunur, bu nedenle yeterince balık, et, yumurta ve süt ürünleri tüketen kişilerde nadiren eksiklik olur. Bununla birlikte, diyet eksikliği olanlara bazen takviye teklif edilebilir.

Besini doğal olarak absorbe edemeyen diğerlerine, seviyelerini yükseltmek için bir B12 enjeksiyonu verilebilir.

B12 ile tedaviye daha iyi erişilebilirlik, daha uzun süreler boyunca daha iyi seviyeleri koruyabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla yaptıracağınız tetkikler sayesinde B12 eksikliğini kolaylıkla tespit edilmesini sağlayabilir, bir uzman görüşü eşliğinde doğru tedaviye ulaşabilirsiniz.