Neden Olur?

Siğil oluşumunun temel nedeni HPV adı verilen human papilloma virüstür. Başka bir ifade ile HPV olarak adlandırılan insan papilloma virüslerinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Bahsi geçen HPV virüsünün yüzü aşkın türü mevcuttur. Hpv yani Human papilloma virüsü derinin en üst kısmında bulunan hücreleri etkilemekte ve böylelikle hücrelerin çoğalmasına, keratinlerin üremesine neden olur. Siğiller genellikle insanların ten rengine göre oluşmaktadır. Yalnız iki tür siğil HPV kaynaklı değildir. Bunlar göbekli siğil ve seboreik siğillerdir. Bu siğil türlerinin ikisi de gerçek siğil değillerdir. 

Nasıl Geçer? 

Normalde siğillerin birçoğu insan vücudu için zararlı olmamakta ve herhangi bir tedavi uygulanmaksızın kendiliğinden geçebilmektedir. Bununla birlikte rahatsız edici olan ya da genital bölgede çıkan siğillerin ise tedavi edilmesi gereklidir. Siğillerde kanama ya da iltihaplanma mevcutsa, atopik dermatit gibi başka cilt hastalıkları ile birlikte görülüyorsa, göbekli siğil olarak tanınan molluskum kontagiosum türünde bir siğilse, bazı cilt kanser türleri ile karışabileceğinden yaşa bağlı seboreik siğil varsa mutlaka uzman bir cilt doktoruna müracaat edilmelidir. 

Siğillerin sağlıklı bir şekilde geçmesi için doktor gözetiminde tercih edilen farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler siğilin tipine, boyutuna, sayısı ve konumuna göre farklılık gösterir. Siğil tedavilerinde en çok kullanılan yöntemler: 

 Salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar

 - Kriyoterapi adı verilen dondurma yöntemi

 - Koter ile yakma (elektrokoterizasyon) 

 - Lazer tedavisi gibi cerrahi yöntemler 

Genital bölgede çıkan siğillerin kendi kendine geçmesi beklenmeksizin uzman bir cilt doktoruna başvurulmalıdır. 

Siğile İyi Gelen Şeyler Nelerdir? 

Düz siğillerde ağız yolu ile alınan bir A vitamini olan isotretinoin maddesi kullanılabilmektedir. Ayrıca bağışıklığı güçlendirmek için omega-3, çinko ve beta glucan gibi besin takviyeleri tavsiye edilmektedir. Siğillerin geçmesi için sürülme şeklinde kullanılan ilaçlar siğilleri eritmekte ve cildin bağışıklığını güçlendirmektedir. Siğillere iyi gelen bazı doğal tedaviler de bulunmaktadır. Bu doğal yöntemler arasında en yaygın tercih edilenler; sarımsaklı limon yöntemi, aspirin ve yoğurt karışımı, Aloe vera ve elma sirkesi reçetesidir. 

Siğiller Tekrar Eder mi? 

Bazı insanlarda tedavi sonrası HPV virüsü pasif bir hale geçtiği için siğil tekrar etmez. Bazı insanlarda ise zayıf bağışıklık sistemine bağlı olarak siğiller tekrar görülebilir. Tekrarlama durumu ile karşı karşıya kalındığı zaman tedavi sonrası bağışıklığı güçlendirici önlemlere başvurulması önerilir. 

Siğillerin Tekrar Etme Nedenleri 

Siğillerin tekrarlama nedenleri başlıca şöyle sıralanabilir: 

- Hasta olan kişinin tedavi programına düzenli bir şekilde uyması gerekirken tedaviye ara verilmesi veya düzensiz devam edilmesi.

- Siğilin yüksek risk grubuna giren HPV 16 gibi bir HPV tipine dahil olması.

- Hasta olan kişinin yoğun ve stresli bir yaşantısının olması ve devam etmesi.

- Umumi alanlarda bulaşma kaynağı bulması.

- Hasta olan kişinin vücut direncinin azalması.(kansızlık, kronik infeksiyonlar, parazit, atopik bünye, beslenme bozukluğu, böbrek yetmezliği ve immün yetmezlik ve benzeri rahatsızlık durumları) 

- Alerjik bir bünyeye haiz olunması.

- Tırnak yeme alışkanlığına devam edilmesi.

- Siğile temas eden terlik, havlu ve ayakkabı gibi eşyaların temizlenip sterilize edilmeden tekrar kullanılması.