Yeni tip koronavirüsün (kovid-19 veya covid-19) 2020 yılınının ilk aylarından başlayarak sonuna kadar etkisini göstermesinden ötürü otomobil fiyatları adeta alıp başını gitti.

Tüketiciler bir otomobilin, normal değerinin kat kat üstünde satılmasından büyük tepki göstermişti. Ancak son dönemlerde yapılan ekonomik düzenlemeler ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) müdahaleleri sonucunda döviz kurlarında meydana gelen düşüşün ardından otomotiv sektöründe de yeni bir dönem başlıyor.

Şu anda otomotiv sektöründe bir durgunluk yaşanıyor. İlerleyen dönemlerde de otomotiv fiyatlarının tüketici lehine olarak dönmesi bekleniyor. İşte sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarında meydana gelmesi beklenen gelişmeler...

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltti. Ayrıca döviz kurlarında yaşanan düşüş de baz alındığı zaman otomotiv sektöründe işlerin birbirine girdiği söylenebilir.

Gelen bilgilere göre, sıfır ve ikinci el otomobil pazarları şu an büyük bir durgunluk yaşıyor. Araba piyasasını takip eden tüketiciler, koronavirüs salgınını fırsat bilenler sebebiyle aniden artan ve fahiş fiyatlardan satılan araçların fiyatlarının düşmesini beklerken, araba bayilerini arayıp fiyat soran kişilerin sayısında azalma oldu.

OTOMOBİLLERDE BÜYÜK KAMPANYA BEKLENİYOR

Son haftalarda ekonomik alanda yeni gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerin otomotiv sektörüne de etki ederek dengeleri tamamen değiştirmesi bekleniyor.

2020 yılının son ayına kadar hazırlık halinde bulunan üreticiler ve yurtdışından yüksek adetli otomobil siparişi veren ithalatçılar da ellerindeki stokları bitirebilmek için yeni kampanyalar yapacak. Bu kampanyalar Aralık sonuna kadar hızlı bir şekilde devam edecek.

FİYATLAR TÜKETİCİNİN LEHİNE OLACAK

Bu gelişmeler baz alındığında otomobil fiyatlarının tüketici açısından cazip olarak yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Kısa bir zaman önce istediği otomobili fahiş fiyatlardan ötürü alamayan veya bulamayan, otomobil almak için aylarca sıra bekleyen tüketiciler; yıl sonunda otomotiv firmaları tarafından tabiri caizse bir 'bebek' gibi muamele görecek. Tüketiciler istedikleri otomobillere kavuşacak