Koronavirüs salgını nedeniyle internet ve sosyal medya kullanımının oldukça artması, siber saldırganları da harekete geçirdi.

Siber suçluların, "oltalama" adı verilen kimlik avı yöntemiyle Instagram başta olmak üzere "sosyal medya hesaplarını ele geçirme ve SMS’le sosyal yardım dağıtılacağı yönündeki sahte linklerle dolandırma olayları" son dönemde artışa geçti.

 

KAYNAĞI BİLİNMEYEN LİNKLERE TIKLAMAYIN UYARISI


Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, bu gibi siber saldırılardan kurtulmanın en temel yolunun kimden gelirse gelsin kaynağını bilinmeyen linklere tıklamamak gerektiğini belirtti.

Koltuksuz; siber suçluların, kullanıcıları sahte sitelere yönlendirmek veya virüslü dosyaları indirmelerini sağlamak için ya bir ürünü çok ucuza vadettiklerine ya ülke gündemini kullandıklarına ya da korku ve vicdani duygularını hareket geçirmeye çalıştıklarına dikkat çekti.

 

Gündemdeki  konularla iletişime geçiyorlar diyen Koltuksuz kullanıcıları uyarmak adına şu ifadeleri kaydetti:

Bilmediğiniz linklere tıklamayın ,göndericisini tanımadığınız, kim olduğundan emin olmadığınız kişilerden gelen e-postaları açmayın ,bilinmeyen numaralardan gelen SMS linklerini açmayın . Kişisel hesaplarınızın kullanımında ikili doğrulamayı etkinleştirin ve kişisel bilgilerinizi sadece güvendiğiniz,güvenliğinden emin olduğunuz web adresleriyle paylaşın .

Güvenli web sitelerinden alışveriş yapın .Banka hesaplarınızın kullanımı  sıırasında da sanal kart kullanmak daha güvenli olabilir.

 

BAŞKA İNSANLARI DA DOLANDIRIYORLAR

 

Koltuksuz  sözlerine şöyle devam etti:

"Sosyal medya kullanıcısının arkadaş listesine ulaşıp sanki kendisiymiş gibi, para istiyor ve en yaygın yöntem olarak hediye çeki vaadinde bulunuyorlar. insanlar arkadaşları sandıkları için de şüphelenmiyor. Dikkatli olalım."