Otarola, basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte ile görüşmesinin ardından başbakanlık görevinden istifa ettiğini belirtti.

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Martin Vizcarra'yı suçlayan Otorala, "Hükümeti rahatlatmak için bu kararı aldım. Tüm soruşturmalara açığım ve bütün bunların arkasında Bay Martin Vizcarra'nın olduğundan hiç şüphem yok" ifadesini kullandı.

Kendisine yönelik yolsuzluk iddialarını "hiçbir şekilde" kabul etmediğini vurgulayan Otarola, "Hayatım ve profesyonel kariyerim boyunca ahlakı, etiği ve hukukun üstünlüğüne daima inandım" değerlendirmesinde bulundu.

Otarola'nın eski eşi ile yaptığı telefon görüşmesinin, ses kayıtlarının ortaya çıkması üzerine harekete geçen savcılık, başbakan hakkında yolsuzluk iddiasıyla ön soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

Peru basınına göre, Otarola, devletle yapılan usulsüz bir sözleşmede eski iş ortağına kolaylık sağlamakla da suçlanıyor. 

Yerel medyada yer alan haberlerde Otarola'nın aşk yaşadığı bir kadına hükümette iş verdiği ortaya çıktı. Panorama TV, hafta sonu yayınlanan haberde, bu kadına hükümette görev verdiğini aktarırken, ikisi arasındaki ses kaydı da yayınlandı. 

Kayıtlarda Otarola'nın 25 yaşında olan ve isminin Yazire Pinedo olduğu öğrenilen kadına arşiv ve hükümet işlerinin yönetimi için 14 bin dolarlık iş verdiği ortaya çıktı.

İddiaların arkasından Pinedo yerel medyaya konuştu... Hakkındaki iddiaları yalanlayan Pinedo, Otarola'ya karşı bir plan hazırlandığını ve bu planı hazırlayanların amacının Otarola'yı görevinden indirmek olduğunu söyledi. 

Canal N'ye konuşan Pinedo, "O zamanlarda aşk yaşıyorduk ve 2021'in Ocak ayıydı. Bir haftadan kısa sürdü fakat arkadaşlığımız halen devam ediyor. Kendi sesimi ve Otarola'nın sesini tanıdım fakat bu ses sahte ve yeniden düzenlenmiş" dedi.

Pinedo, "Onlar Başbakan Otarola'nın gitmesini istiyorlardı. Beni kullanıp Nicanor Boluarte'nin ve onun adamlarının hükümete girmesini istiyorlardı" dedi. Cep  telefonuyla yazışmaları ve fotoğrafları gösteren Pinedo, "Cep telefonumu savcılığa bırakacağım ki soruşturma devam edebilsin" ifadesini kullandı.

Ses kayıtlarından birinde Başbakan Otarola, "Anlat bana sevgilim, sonra konuşabiliriz. Biliyorsun bu tür şeyler rahatsız edici ve acı verici fakat bunu bil ki seni seviyorum" derken duyuluyor.