Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, selin yıkıcı etkilerini azaltmak için yapılması gerekenleri paylaştı. İşte detaylar...

İklim değişikliği, yoğun yağış ve kuraklık gibi hava olaylarını daha şiddetli hale getiriyor. Çünkü yükselen sıcaklıklar, atmosferin tutabileceği nemi artırıyor. Bu durum ise yağışların şiddetinin artmasına ve ani sel olayı gelişmesine neden oluyor. Ani su baskınları nedeniyle dünya genelinde her yıl 5 bin’den fazla insan hayatını kaybediyor.

Her yıl ortalama 100 sel olayı yaşanıyor

Türkiye’de iklim değişikliğinin etkilerini yoğun bir şekilde hisseden ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede son 25 yılda yaşanan doğal afetlerin yüzde 10'unu su baskınları oluşturuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) raporuna göre de Türkiye’de son 10 yılda her yıl ortalama 100 sel olayı yaşandı.

Enfeksiyon riskini artırıyor

Üstelik sel, önlem alınmadığında; can ve mal kayıplarına, binalarda, yollarda ve köprülerde yapısal hasarlara, tarım arazilerinde tahribata ve kanalizasyon sistemlerinde maddi hasarlara neden olabiliyor. Ayrıca sel suları ile dağılan atıklar, kirliliğe sebep olarak enfeksiyon riskini de artırıyor.

Göksal, selin yıkıcı etkilerini azaltmak için yapılması gerekenleri paylaştı:

Selin yıkıcı etkilerini azaltıyor

“Selin neden olduğu hasarları önlemek konusunda belediyelere ciddi sorumluluklar düşürüyor. Çünkü selin yıkıcı etkisini azaltmak için sele hazırlıklı olmak gerekiyor. Bu kapsamda mobil pompa sistemleri özellikle belediyelere önemli avantajlar sunuyor. Herhangi bir alanda su tahliyesi gerektiğinde etkili ve hızlı bir çözüm sunarak, selin yıkıcı etkilerinin en aza indirilmesinde önemli rol oynuyor.