Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi, Türkiye'nin de en büyük askeri gemisi TCG Anadolu donanmanın hizmetine giriyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar şu ifadeleri kullandı: "Bitmiş halini görünce İHA’larımız konuşlanacağından şimdi yakından bir daha görünce çok devasa bir boyutta olduğunu fark edince böyle ufak çocukların büyük parklara girdiğinde sevindiği gibi gurur duygusu da sardı.

"BİTMİŞ HALİ BENİ ÇOK ETKİLEDİ"

Üzerindeki İHA’ların milli olarak geliştiriliyor olması radar sisteminin ASELSAN tarafından geliştiriliyor olması ülkemiz mühendisliği adına büyük gurur duydum. Bütün bu eserleri yan yana koyunca TEKNOFEST’ten daha büyük bir coşku.

Özellikle bitmiş hali beni çok etkiledi. Aylar sonra ilk defa görüyorum, tanıyamadım.

Dünyada ilk defa bir SİHA kısa pisti gemiye konuşlanmış olacak. Onlar da ayrı yakıştı güverteye. 2023’te TB-3 ilk uçuşu yapacak. 2024’te gemiye konuşlandırma çalışmalarımız yapılacak.

"KIZILELMA GEMİYE KONUŞLANACAK"

Dünyada da TB-3 kavramsal olarak lider durumda. Bir sene sonra ABD’liler 1.5 yıl sonra İsrail bu konseptte uçak yapacağız dedi. 2025’te inşallah Kızılelma gemiye konuşlanacak. 2025’te gemiye gelir.

Burada ne Kızılelma ne Bayraktar TB-3 dikey iniş kalkış yapmayacak. Sabit kanatlı bir platformu gemiye konvensiyonel bir şekilde indirebilmek uçağı maliyet etkin ve güvenilirliğini artırmış oluyor.

Bakım maliyetleri dolayısıyla sabit kanatlı platformların avantajı var. Kızılelma insansız savaş uçağı olarak gemiye konuşlandırılmış ilk insansız savaş uçağı olacak. Kısa pistli gemilere böylesine İnsansız savaş uçağının konuşlandırılması büyük kuvvet çarpanı olacak. Muharebede devrim yapacak."