2024 başkanlık adaylığı için daha fazla bağışçı bulmaya çalışan Donald Trump'ın milyarder teknoloji girişimcisi Elon Musk'la bir araya geldiği bildirildi.

Eski başkanla dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Tesla'nın patronu ve diğer Cumhuriyetçi bağışçılar arasındaki toplantı pazar günü Florida'nın Palm Beach kentinde gerçekleşti.

Toplantı hakkında bilgi sahibi üç kaynak New York Times'a ayrıntıları doğruladı.

Bu görüşme, Trump'ın Süper Salı'da kendisini 5 Kasım'da Joe Biden'la Oval Ofis için yapacağı rövanş maçına yaklaştıracak kesin bir zafer arayışında olduğu sırada gerçekleşti.

New York Times'a göre eski başkan ve ekibi, Biden'a karşı gerçekleşmesi beklenen genel seçime doğru ilerlerken Trump'ın mali durumunu desteklemek için başka büyük bağışçılar bulmaya çalışıyor.

Musk'ın Trump'ı desteklemek için para harcamayı planlayıp planlamadığı henüz belli değil ancak son sosyal medya paylaşımları Biden'ın görev süresinin sona ermesi gerektiğini düşündüğünü gösteriyor.

New York Times'ın bildirdiğine göre teknoloji patronuna yakın kişiler bunun Musk'ın kişisel görüşü olduğunu doğruladı.

Süregelen bir dizi ciddi yasal sorun ve yakın zamanda aldığı 450 milyon doların üzerindeki para cezasının ardından Trump, halihazırda Biden ve ortakları karşısında mali açıdan dezavantajlı durumda.

Musk uzun zamandır kendisini "bağımsız fikirli" ve ifade özgürlüğünün savunucusu diye tanımlıyor (özellikle de eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X'i satın almasıyla) ve birçok iş insanı gibi yıllar boyunca her iki partiden adaylara bağışta bulundu.

Bununla birlikte, ABD'li diğer milyarderlerin aksine, bir başkanlık seçimi için yoğun harcama yapmadı ve bağışları yıllar boyunca Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında epey eşit bölündü.

Şirketleri Tesla ve SpaceX, federal hükümet sözleşmelerinden ve sübvansiyonlarından yararlanıyor.

Trump'la Musk arasındaki ilişki de inişli çıkışlı bir seyir izlemiş, Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararının ardından Musk iki ticaret danışma konseyinden çekilmişti.

Musk, Haziran 2017'de Twitter'da "İklim değişikliği gerçektir" yazmıştı.

Paris'ten ayrılmak Amerika ya da dünya için iyi değil.

İkili arasında başka sürtüşmeler de yaşanmıştı.

Ancak Musk, Cumhuriyetçi Parti'yi tercih ettiği konusunda daha açık hale geldi.

Ekim 2022'de Twitter'ı satın aldıktan sonra Musk, Trump'ın hesabındaki yasağı kaldırdı. Eski başkan, 6 Ocak'ta Kongre Binası'na yapılan saldırının ardından platformdan men edilmişti. Musk bu kararın bir hata olduğunu daha önce de öne sürmüştü.

Buna ek olarak teknoloji patronu, solun "duyarlı" (woke) gündemi diye tanımladığı şeye şiddetle karşı çıkıyor ve başkanlığı sırasında Birleşik Devletler'e giren rekor sayıda göçmen nedeniyle Biden'a, kimi zaman X üzerinden, saldırıyor.

Göçmenlikle ilgili yorumları giderek daha da panik yaratıcı hale geldi ve Demokratların seçimlerde hile yapmak için "muazzam sayıda yasadışı kişiyi ülkeye soktuğunu" öne süren paylaşımlarda bulundu. Kitlesel seçmen sahtekarlığı iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt yok.

Musk salı günü X'te "Amerika dünyayı yutmaya çalışırsa çökecek" yazan bir paylaşım yaptı. Aynı günün erken saatlerinde, Biden yönetiminin göçmenlik politikalarının "vatana ihanet" anlamına geldiğini paylaşmıştı.

KAYNAK: The Independent