Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılığı olarak görülen Thodex vurgununu konuşurken uzmanlardan vatandaşa mühim uyarılar geldi.

Türkiye’de kripto para borsası Thodex’te 2 milyar doları bulabilecek vurgun iddialarının yansımaları sürüyor. Dikkatler bu sektöre çevrilirken, başka borsalarda yatırımı olanlar da tedirginlikle izliyor. Bu ilerleme borsalardaki işlem hacmini de ciddi oranda düşürdü. Pek çok kullanıcı ve uzman bir an evvel bu sektöre kontrol getirilmesi gerekliliğini vurguluyor.

TÜRKİYE’DE 50’YE YAKIN KRİPTO PARA BORSASI MEVCUT

Dünyada kripto para sektörü 12 senedir var. Büyüklüğü 2 trilyon doları aştı. Türkiye’de kripto paranın bilinirliği yüksek. Türkiye bir devre kripto para alım satımında Avrupa’da ilk sıralara yükselmişti. Sektör ciddi bir büyüklüğe sahip. Türkiye’de 22 kripto para borsası var ama merdiven altı olanlarla bu sayı 50’ye çıkıyor. Şimdilik bir kontrol olmadığı için internet sitesi açar gibi borsa açılıyor.

"BİR AN ÖNCE YASAL DÜZENLEME İÇİNE ALINMALI"

Türkiye’deki borsalar üstünde kripto para yatırımı yapanların sayısı 5 milyonu bulduğu söyleniyor. Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre 2020 senesi rakamlarına göre, 1 milyon Türk yerli ve uluslararası platformlarda aylık ortalama 500-700 milyon dolarlık işlem yapıyor.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri raporuna göre, 2019 sonu itibarıyla piyasada 2 binden çok kripto para birimi vardı.

“KISA YOLDAN KAR ETMEK O KADAR KOLAY DEĞİL”

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, bu tarz sistemlerin saadet zincirine benzediğini ve daha evvel bu konularda çok uyarılarda bulunduklarını anımsatarak, “Aynı şeyler tekrarlanıyor. İnsanların kısa yoldan kâr etme, zengin olma istekleri kullanılıyor. Para kazanmak, kısa yoldan kâr etmek o kadar kolay değil. Bir an evvel bu sistem meşru planlama içine alınmalı” yorumunu yaptı.