Hakkında sivillerin katledilmesi il, tecavüz ayrıca işkence, yağma ve yamyamlık suçlarından yakalama kararı bulunan 62 yaşındaki Lumbala, 29 Aralık'ta Paris'te İnsanlığa Karşı işlediği suçtan Suçlarla Mücadele Merkez Ofisi (OCLCH) ekiplerince alıkonuldu.

Lumbala, 96 saat polis nezaretinde tutulmasından sondra çıkarıldığı mahkemece "savaş suçu işlemeye hazırlanan gruba katılarak savaş suçu işlemekten" başkentteki Sante Hapishanesine nakledildi.

Lumbala 2000 ve 2003 yıllarında, KDC'nin kuzeydoğusundaki Ituri ve Haut-Uele eyaletlerinde komşu Uganda tarafından destek gören isyancı hareket Kongolu Ulusal Demokrasi Birliğinin (RCD-N) başında yer almıştı.

İsyancı lider yakalandı

Çok sayıda tanığın ifadelerine göre, Lumbala 1998-2003 seneleri arasında ülkedeki iç savaştan faydalanarak kurmuş olduğu çeteyle o dönem ücra bölgeler de özellikle altın ve elmas madenlerini zimmetine geçirdi, sivil katliamı ve kaçak fil avcılığı yaptı.

İsyancı liderin ayrıca, Pigme topluluğuna karşı yamyamlık yapmak suçuyla suçlanıyor

Savaş sonrasındaki geçiş hükümetinde kısa süreliğine bakanlık görevi de üstlenen Lumbala, ilk kez Birleşmiş Milletler'in 2003'te yayımladığı bir raporda suçlanmıştı.