Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki Sakarya gaz sahasından müjdeli haberi verdi. Açıklamaya göre Sakarya-1 havzasında 40 kuyu açılacak. Bulunan gaz, karaya getirilip doğal gaz iletim sistemlerine aktarılarak vatandaşların kullanımına açılacak.

Kanuni sondaja 2021'de başlıyor

Türkiye'nin sondaj gemilerinden Fatih, 5 Kasım 2020 tarihinde Sakarya sahasında bulunan Türkali-1 kuyusunda sondaj faaliyetleri gerçekleştirmeye başlamıştı. Yakın zamanda Mersin'deki Taşucu limanından çıkan Kanuni Sondaj Gemisi'nin de sondaja başlayacağı tarih belirlendi. Kanuni, 2021'in ilk aylarında Karadeniz bölgesinde sondaj faaliyetlerine başlayacak.

Ertuğrul Gazi Gemisi geliyor

Bakan Dönmez'in aktardıklarına göre depolama alanı 170 bin metreküp olan ve günde 28 milyon metreküpü gaz haline getirebilen Türkiye'nin yeni FSRU gemisi olacak olan Ertuğrul Gazi, 2020 yılı sonunda Türkiye'ye gelecek. Saros Körfezi'ndeki FSRU tesislerine üçüncünün eklenmesi için çalışmalar devam ediyor. 

Türkiye'nin yenilenebilir enerji hamlesi

Kalyon Enerji'nin Güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında açtığı Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'ni (GES) hatırlatan Dönmez, 1,4 milyar dolarlık bu tesisin Ortadoğu ve Avrupa'nın tek tam entegre edilmiş güneş paneli üretim tesisi olduğuna da dikkat çekti.

Tesisin Türkiye'yi 100 milyar dolarlık ekipman ve panel ithalatından kurtaracağını aktaran Dönmez, tesiste üretimi yapılacak olan ilk yerli güneş panellerinin 1000 megavatlık Karapınar GES tesisinde kullanılacağını söyledi.