1. Her gün sade kahve içmek karaciğerinizi daha sağlıklı yapar.

Her gün alkol kullanmanın tersine, sade kahve içmek karaciğerinizi saha sağlıklı yapar. Günde dört fincan veya daha fazla kahve içenlerin (700 ml ve daha fazla) siroza yakalanma riski % 80 daha düşük. Yine bu miktarda kahve içenlerin kansere yakalanma riski de 40 daha az.

2. Her gün sade kahve içmek daha zeki olmanızı sağlar.

Evet bu bilimsel bir gerçek ve gayet etkileyici. Kafein psikoaktif bir uyarıcı. Kahve içtiğinizde kafein önce sindirim sisteminize, daha sonra dolaşım sisteminize ve sonunda beyninize gider (bu yaklaşık 30-45 dakika sürer). Kafein beyninize ulaştığında, adonezin isimli inhibitör nörotransmiteri bloke eder. Bu da, norepinefrin ve dopamin gibi diğer nörotansmiterların seviyesini artırır ve beyninizdeki nöronların daha hızlı ateşlenmesini sağlar. Tüm bu kimyasallar ve nöronlar; ruh halinizi, enerjinizi, hafızanızı, tepki sürenizi ve genel bilişsel aktivitenizi artırmak üzere kümelenir.

3. Her gün sade kahve içmek, metabolizma hızınızı % 11 oranında artırır.

Biraz kilo vermek mi istiyorsunuz? İstediğiniz kadar hareketli olamıyor musunuz? Kahve için. Yağ yakımıyla doğrudan ilişkili birkaç maddeden biri olan kafein, neredeyse her yağ yakım ve kilo kaybı takviyesinde bulunur. Bu tabii ki spor yapmak yerine kahve içmelisiniz anlamına gelmiyor. Her ikisini de yapmaya devam etmelisiniz.

4. Her gün sade kahve içmek önemli besin maddeleri almanızı sağlar.

Eğer kahve içiyorsanız, o zaman kahve en büyük antioksidan kaynağınız. Kahvedeki önemli besin maddeleri arasında B2, B3, B5 vitaminleri, mangan, magnezyum ve potasyum var. Ayrıca insan vücudu, meyve sebze gibi antioksidan kaynaklarına göre antioksidanları kahveden daha fazla emer.

5. Her gün sade kahve içmek, tip-2 diyabet riskinizi düşürür.

Ancak unutmayın ki bu etkiler eğer fincanınızın yarısı kahveden yarısı süt tozu ve şekerde oluşuyorsa geçerli değil. Hatta o durumda daha kötü bile olabilirsiniz. Ama sade kahve içiyorsanız, yapılan araştırmalar her gün bir fincan kahve (180 ml.) içmenin tip-2 diyabet riskinizi % 7 düşürdüğünü gösteriyor. Tipik bir kahve fincanı 350 mililitre, yani sabah iki fincan kahve içerseniz (700 ml.) tip-2 diyabete yakalanma riskiniz, hiç kahve içmeyenlere oranla % 28 daha düşük olur.

6. Her gün sade kahve içmek Parkinson's hastalığı riskinizi düşürür.

Kimse -özellikle de ailesinde bu hastalığı geçiren bir kişi olanlar- nörodejeneretif bir hastalığa yakalanmayı istemez. Parkinson's hastalığı, dopamin seviysinde gerçekleşen düşüşle ilişkilidir. Kafein, beyindeki dopamin seviyesini yükselttiği için, sade kahve içmek Parkinson's hastalığına yakalanma olasılığınızı düşürür. Yapılan araştırmalarda, düzenli kahve içenlerin bu hastalığa yakalanma riskinin % 32-60 oranında daha az olduğu gösterildi.

7. Her gün sade kahve içmek depresyonla savaşır ve sizi genel olarak daha mutlu yapar.

Unutmayın, kahvede fazlasıyla bulunan kafein, beyindeki dopamin seviyesini artırır. Dopamin genelde "mutluluk kimyasalı" olarak da bilinir, dolayısıyla dopamin seviyesini artıran herhangi bir şey tüketmenin sizi daha mutlu ve daha az depresyonda yapması mantıklı.

Günde 4 fincan veya daha fazla (700 ml. ve daha fazla) kahve içenlerin depresyona yakalanma riski % 20, intihara kalkışma riski ise % 50 daha az. Kahve resmen hayat kurtarıcı ve sırf bu nedenle bile keşke daha fazla insan kahve içse. Depresyonla mücadele eden birisini tanıyorsanız, onu ara sıra bir fincan kahve içmeye çıkarmak fark yaratabilir.

8. Her gün sade kahve içmek çeşitli kanser tipleri riskinizi azaltır.

İlk maddede de belirtildiği gibi karaciğer kanseri riskiniz düşer. Ayn şekilde, kalın bağırsak kanseri riski de düşer. Günde 4-5 fincan (700-900 ml.) kahve içenlerin kalın bağırsak kanserine yakalanma riski % 15, karaciğer kanserine yakalanma riski ise % 40 daha az. Karaciğer ve kalın bağırsak kanserleri, en çok hayatını kaybetmesine yol açan 3. ve 4. kanser tipi olduğuna göre, bu konu gayet önemli. Kahve ayrıca, özellikle de kadınlarda, cilt kanseri riskini % 20 düşürür.

9. Her gün sade kahve içmek kalp hastalıkları riskinizi azaltır.

Düzenli kahve içenlerin kalp krizi riski % 20 daha az ve bu kişiler daha az kalp hastalığına sahipler. Kafein, kalp atış hızını yükselttiğinden kahve kardivasküler sağlığınız açısından gayet faydalı. Günde birkaç fincan kahve içmek, kalbiniz üzerinde, yürüyüşe çıkmaya benzer bir sağlık etkisine sahip. Ama lütfen bunu spor yapmamak için bahane olarak kullanmayın. Çünkü bu iş o şekilde çalışmıyor.

10. Her gün sade kahve içmek sisteminizi temizler.

Kahve idrar söktürücüdür. Yani kahve içmeniz durumunda kahve içmediğiniz zamana oranla daha sık idrara çıkarsınız. Bu çoğu zaman iyidir, çünkü bu şekilde sisteminiz temizlenir. İnsan vücudu zararlı bakterileri ve virüsleri bu şekilde atar ve kahve içmek bu doğal süreci güçlendirir. Bu nedenle de sade kahve içenler daha az hastalanır.

11. Her gün sade kahve içmek daha sakin olmanızı sağlar.

Kahveyi sadece koklamanız bile sizi sakinleştirebilir. Kahve beyinde stresle ilişkili, özellikle de uykusuzluktan kaynaklı strese bağlı protein bileşimini değiştirir. Bu yüzden de sabah erkenden bir fincan kahve içince kendimizi daha iyi hissederiz.

12. Her gün sade kahve içmek bunama ve Alzheimer's riskinizi düşürür.

Kafeinin beyindeki nörotransmiterler üzerindeki etkisi sayesinde kahve hafızayı genel olarak kuvvetlendirir. Sürekli hafızanızı güçlendirerek, yıllar içinde bunama ve Alzheimer's riskinizi azaltırsınız. Düzenli kahve tüketenlerin bu en yaygın nörodejeneretif hastalıklara yakalanma riski % 63 daha düşük.