Rusya’nın Türkiye’ye uçuşları askıya almasının sonrası Ankara, Moskova’ya turizm çıkarması yapmaya hazırlanıyor

Önceki gün başlayan ve 17 Mayıs'ta sona erecek olan tam kapanma sürecinin sonrası Türkiye genelinde koronavirüs vaka sayılarında düşüş beklenirken, turizm sezonu için de geri sayım başladı. Bu kapsamda yabancı turistin Türkiye'ye çekilmesi amacıyla çalışmalar hızlandırılıyor. Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke olan Rusya ile yoğun bir ‘turizm diplomasisi’ başlatılacak.

ÜÇ BAKANDAN MOSKOVA’YA TURİZM ÇIKARMASI

Rusya’nın Türkiye’ye uçuşları askıya almasının sonrası Ankara, Moskova’ya turizm çıkarması gerçeklştirmeyi planlıyor. Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bu ay (mayıs) Moskova’yı ziyaret edecek. Rus muhatapları ile görüşecek olan üç bakan, yaz aylarında Rusya-Türkiye arasında arasındaki uçuşların tekrar başlatılması amacıyla girişimlerde bulunacak.

ÇAVUŞOĞLU, ALMANYA MODELİ ÖNERECEK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin aşağı yukarı üç hafta kapanmaya girdiğini ve bunun neticesinde vaka sayılarında mühim bir düşüşün yaşanacağına işaret edecek. Rusya’dan Türkiye’ye uçuşların tekrar başlaması konusunu Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile değerlendirecek. Geçtiğimiz sene Almanya ile oluşturulan turizm modelini, mevkidaşına sunacak. Antalya, Muğla, İzmir, Aydın gibi Rus turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği tatil bölgelerin seyahat uyarısından muaf tutulması önerisini dile getirecek.

KOCA, 4 İLİN DETAYLI VAKA TABLOSUNU PAYLAŞACAK

Sağlık Bakanı Koca da Türkiye genelinde aşılanma seviyesi ve ‘tam kapanmayla’ Türkiye genelinde meydana çıkacak vaka tablosunu Rus muhatapları ile paylaşacak. Bakan Koca ilaveten Antalya, Aydın, Muğla ve İzmir gibi turizm destinasyonlarındaki Covid-19 vaka durumun detaylarını ifade edecek. Koca’nın gündeminde Sputnik V aşısı konusu ile ilgiliki iş birliği de olacak.

ERSOY, TEDBİRLERİ ANLATACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ise Rus muhataplarına hava limanlarından otellere, konaklama tesislerinden, tur ve transfer araçlarına kadar turizm pazarında alınan Covid-19 tedbirleri ile ilgili sunum yapacak. Bu kapsamda geçtiğimiz sene başlatılan Güvenli Turizm Sertifikası konusu ile ilgili Rus yetkililere bilgi verecek. Konaklama, yeme-içme tesisleri, tur ve transfer araçları, kongre ve sanat tesisleri, temalı parklar, mekanik hatlar ve deniz turizmindeki üst seviyeye çıkarılan sağlık ve hijyen tedbirlerini anlatacak.

TURİZM GELİRİ YÜZDE 40,2 AZALDI

Yılın ilk çeyreğinde turizm geliri geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 40,2 azaldı. TÜİK bilgilerine göre ilk üç ayda gelir 2 milyar 452 milyon dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 68,8'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 31,2'si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte sağlık harcaması hariç diğer bütün harcama tipleri geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine göre azaldı. Sağlık harcaması yüzde 4,7 artarken, spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 79,5, paket tur harcamaları (ülkemize kalan pay) yüzde 71,0 ve tur hizmetleri harcaması yüzde 62,4 azaldı. Gecelik harcama 56 dolar oldu.