Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmaları sona erdiren ateşkes anlaşması, Rusya'nın arabuluculuğunda imzalanmış, Ermenistan yenilgiyi kabul ederek Dağlık Karabağ'ı boşaltacağını bildirmişti. Fakat gelen bilgilere göre Hocavend şehrinde bulunan Çağkale ve Köhne Çağlar adlı köyler, Ermeniler tarafından halen kullanılıyor.

Anlaşma şartlarına göre Dağlık Karabağ'ı boşaltması gereken Ermenilerin Rusya'ya yaptığı talep üzerine Rusya, anlaşmaya aykırı davranarak Dağlık Karabağ üzerinde bir güncelleme yaptı. Haritada, Azerbaycan'a bırakılması gereken 2 köyün de Rus Barış Gücü Birlikleri'nin kontrolüne alındığı öğrenildi.

ERMENİLER İSTEDİ, RUSYA HARİTAYI DEĞİŞTİRDİ

Bayburt Üniversitesi'nin Azerbaycanlı öğretim Üyesi Dr. Ramin Sadıgov, haritada yapılan değişikliğin, 10 Kasım'da imzalanan mutabakata 2 nedenden ötürü zıt gittiğini belirtti. Mutabakat doğrultusunda bölgedeki Ermeni askerlerinin çekilmesi ve onlardan boşalan yerlere Azerbaycan ordusunun askerlerinin konuşlandırılması gerektiğini söyleyen Sadıgov, buna rağmen Ermenilerin ormanlık alana gidip burada saklandıklarını, bölgeyi terk etmediklerini bildirdi. Mutabakata aykırı olan ikinci neden ise; mutabakat doğrultusunda çizilen haritada, bahsi geçen köylerin Azerbaycan'a ait olduğu görülüyordu.

HADRUT BÖLGESİNE GİRİLMEMESİ GEREKİYORDU

Mutabakatta yer alan maddelere göre Şuşa bölgesinin güney kısmında, özellikle de Hadrut şehrine doğru hiçbir kayıtta ve surette inilmemesi gerekiyordu. Fakat  bu noktada Ruslar, Ermenistan'dan gelen talep doğrultusunda harekete geçerek mutabakata aykırı bir şekilde haritayı yeniden düzenledi. Haritada, Azerbaycan'a bırakılması gereken 2 köyün de Rus Barış Gücü Birlikleri'nin kontrolüne verildiğine ilişkin düzenleme yapıldı.