Rusya, Ukrayna ile yürütülen savaşta TB2 SİHA'lara karşı çaresiz kalmıştı. Ruslar daha sonra bu zafiyetini İran yapımı İHA'larla gidermeye çalışsa da başarılı olamadı.
 
Süreç böyleyken Ruslar resmen harekete geçti. M5 Haber'de yer alan habere göre, Rus savunma sanayi şirketi Rosoboronexport, Orta Doğu’da insansız hava aracı üretim tesisleri kurmayı planladığını açıkladı.
 
Rosoboronexport tarafından yapılan basın açıklamasında, ilgili planlamanın Abu Dabi’de düzenlenecek UMEX 2024 konferansında Rus insansız hava araçlarının sunumlarıyla birlikte hayata geçirileceğini açıkladı.

 
Rusya’da devlet tarafından işletilen savunma sanayi kuruluşundan verilen bilgilere göre; bu plan doğrultusunda Rusya, çeşitli insansız hava araçlarının üretimi, revizyonu ve bakımı için yerel ve bölgesel düzeyde hizmet merkezleri açacak.
 
Rosoboronexport şu anda, Orlan-10E, Orlan-30, Orion-E ve Kub-E’nin yanı sıra, çeşitli kamikaze dronlar gibi savaşta kendini kanıtlamış keşif ve silahlı insansız hava araçlarının üretimini yapıyor.
 
Defense News’e konuşan askeri analist Sam Bendett, özellikle Rusya tarafından üretilen Kub ve Orion insansız hava araçlarının bu konuda potansiyel olduğunu belirtti.
 
Sam Bendett; “Özellikle Rusya tarafından üretilen Lancet ve Orlan’ların çoğunun ihracat varyatları mevcut değil. Ancak böyle bir planlama ile Rusya geniş bir ihracat kapasitesine ulaşabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
 
Ukrayna savaşından bu yana Rusya’nın insansız hava aracı üretimi büyük ölçüde artan iç talebi karşıladı ve Moskova’nın ihracatı büyük oranda azaldı.
 
Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Andrei Belousov geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkenin 2030 yılına kadar yıllık drone üretimini mevcut seviyenin üç katına çıkararak 32,000’in üzerine çıkarmayı planladığını açıklamıştı.