Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Azerbaycan'ın 30 yıllık hasretin ardından kavuştuğu Dağlık Karabağ ile ilgili olarak, Türkiye ile temas halinde olduklarını dile getirdi. Zaharova'nın açıklamalarına göre, Dağlık Karabağ'daki durum, düzenli olarak devlet başkanları tarafından görüşülüyor ve analiz ediliyor. Zaharova, Rusya ve Türkiye'nin arasında diplomatik ve siyasi alanlar da dahil olacak şekilde pek çok alanda işbirliği yapıldığını, işbirliğinin yanı sıra asgari düzeyde de temaslar da gerçekleştirildiğini söyledi.

KARABAĞ'DAKİ DURUMU DEVLET BAŞKANLARI GÖRÜŞÜYOR

Zaharova, Dağlık Karabağ'daki durumun düzenli olarak devlet başkanları tarafından görüşüldüğünü yine onlar tarafından belirlendiğini açıkladı. Hatırlanacağı üzere Dağlık Karabağ'daki çatışmalar 44 gün sonra Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 10 Kasım 2020 tarihi itibarıyla imzalanan ortak bildiri sonrasında bitmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya'da bir araya gelerek ortak bildiriye imza atmıştı.

Rus birlikleri 5 yıl boyunca Dağlık Karabağ'da olacak

İmzalanan anlaşmada yer alan bir diğer madde de Rus Barış güçlerinin Dağlık Karabağ'daki cephe hattı ile Laçin koridoru boyunca güvenliği tesis etmesiydi. Rus barış güçleri, önümüzdeki 5 sene boyunca Karabağ'da kalacak ve anlaşmanın bozulmadığından emin olacak. Bu bağlamda 90 zırhlı personel taşıyıcı, hafif silahlı 1960 askeri personel ve 380 otomobille birlikte özel araçların da bölgede yer alacağı belirtildi.