Defenceturk'te yer alan habere göre, Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün raporuna göre Rusya’nın Karadeniz Filosuna bağlı 810. Deniz Piyade Tugayı, Ukrayna güçlerine karşı K-51 CS kimyasal bomba kullandı.
 
Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin rapor yayınladı. Raporda Rus kuvvetlerinin Ukrayna’ya saldırmak için insansız hava araçlarından atılan K-51 gaz bombalarını kullandığı belirtildi. Ayrıca Rus ordusunun Rusya’nın da katıldığı Kimyasal Silahlar Sözleşmesini ihlal etmekte olduğu vurgulandı.
 
Ukrayna ise insansız hava araçlarıyla atılan K-51 kimyasal gaz bombalarının kullanımını gösteren bir fotoğraf yayınladı. Ayrıca bu el bombaları, genel olarak göz yaşartıcı gaz olarak bilinen CS gazı içeriyor. Riot Control Agent (RCA) olarak sınıflandırılan gaz, isyanların kontrol edilmesinde kullanılıyor. Army Recognition tarafından yapılan habere göre RCA’ların savaşta kullanılması, Rusya’nın 1997’den beri parçası olduğu uluslararası bir anlaşma olan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamında yasaklanmıştır.

 
810’uncu Deniz Piyade Tugayı ise bu uluslararası hukuk ihlalini Telegram kanalında ayrıntılı bir mesaj ile yayınladı. Yayınlanan gönderide insansız hava araçlarından K-51 kimyasal gaz bombalarını nasıl bırakıldığı ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.
 
 
Bu olayın amacının Ukrayna kuvvetlerini mevzilerinden uzaklaştırmak ve onları çeşitli silahlardan gelecek saldırılara karşı savunmasız hale getirmek olduğu vurgulandı. Yazılı gönderiye ek olarak 810’uncu Deniz Piyade Tugayı, Krynky’deki Ukrayna mevzisine bir K-51 bombasının atıldığını gösteren görüntüler de yayınladı.
 
K-51’in ana maddesi olan CS gazı, iyi bilinen bir isyan kontrol maddesidir. Ayrıca tahriş edici özelliğine sahiptir. Gözyaşı bezlerini etkileyerek yırtılmaya neden olur. Buna ek olarak solunum sisteminde de rahatsızlığa neden olur. Ayrıca öldürücü olmasa da, gaz önemli ölçüde geçici sıkıntıya ve yönelim bozukluğuna neden olabilir.
 
K-51 bombası, UZRG-M (УЗРГ-М) bombası tapası serisinin bir modifikasyonu olan K-510 tapası ile tasarlanmıştır. Bu fünye daha kısadır ve dahili bir dişe sahiptir. Ayrıca bu durum bombayı İHA’ya konuşlandırması için uygun hale getirir. Etkinleştirildiğinde el bombası yaklaşık 16 saniye boyunca yoğun bir CS dumanı üretir.