Rusya’da devlet başkanlığı seçiminin son günü. Devlet Başkanı Vladimir Putin'i altı yıl daha iktidarda tutması beklenen seçimlerin son gününde Moskova, Ukrayna’yı seçimleri sabote etmek için hava saldırıları düzenlemekle suçluyor.

Üç gün süren seçimlerin ilk iki gününde Rus seçmenlerin yarısından fazlası sandık başına gitti.

Rusya'daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemi Pazar günü sona erecek.

Seçimlerin son gününde muhalefet bir eylem hazırlığında.

"Putin'e Karşı Öğlen" adı verilen bir çağrıyla tüm destekçilerini öğle saatlerinde aynı anda oy kullanmaya çağıran ülke muhalefeti, sonucu belli seçimlerde gücünü test edecek.

Muhalefet tarafından yapılan bazı protestolar dikkat çekse de Ukrayna ile savaştaki son gelişmeler şu ana kadar oylamaya daha büyük gölge düşürdü.

Putin, Cuma günü Kiev'i, Rusya'nın içinde ve Ukrayna'da Moskova'nın kontrolündeki topraklarda yoğunlaştırılmış insansız hava aracı ve füze saldırılarıyla seçimleri sabote etmeye çalışmakla suçladı. Ayrıca Ukrayna'yı cezalandıracağına söz verdi.

Yerel Rus yetkililer Pazar günü erken saatlerde Ukrayna ordusunun Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bölgelerine saldırılarını sürdürdüğünü açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski Cumartesi gece yaptığı konuşmasında dile getirilen saldırılara değinmedi ancak askeri güçlerine ve istihbaratına "Ukrayna'nın yeni uzun menzilli yetenekleri için" teşekkür etti.

Kiev, topraklarının Rusya tarafından kontrol edilen kısımlarında yapılan seçimleri yasa dışı ve geçersiz sayıyor.

Askeri uzmanlar, Kiev'in esas olarak enerji ve diğer önemli altyapıyı hedef alan günlük saldırılarını, Rusların istikrar duygusunu sarsma ve Moskova'nın savaş çabalarını baltalama girişimi olarak görüyor.

'Putin'e karşı öğle'

Rusya’nın Ukrayna işgaliyle başlayan savaş İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en ölümcül çatışma.

Seçime katılmalarına izin verilen diğer üç adayın hiçbiri, 71 yaşındaki Putin'e gerçek anlamda muhalefet edemedi.

Ancak Putin'in en önde gelen muhalifi olan ve Şubat ayında Kuzey Kutbu'ndaki bir cezaevinde aniden ölen Alexei Navalni'nin destekçileri, Rusya'nın dört bir yanındaki insanları Pazar günü öğlen saatlerinde aynı anda oy kullanmaya çağırdı.

Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya'nın da desteklediği "Putin'e Karşı Öğlen" eylemi, oy vermek için kuyruğa girecek insanların tutuklanma riski olmadan muhalefetlerini ifade edebilmelerinin bir yolu olarak sunuluyor.

Kremlin ise insanları izinsiz toplantılara katılmamaları konusunda uyardı.

"Putin'e Karşı Öğlen" girişimi Pazar günü erken saatlerde Telegram'da "Bugün hepimize şunu söylemek istiyoruz: Öğle vakti başlangıçtır" diye yazdı.

Mesaj şöyle devam etti: “Evet bazılarımız korkuyor. Evet seçim kolay değil. Ama biz insanız ve hem seçimin hem de sorumluluğun üstesinden geleceğiz."

Moskova'nın "yeni bölgeler" olarak adlandırdığı, Ukrayna'nın dört bölgesinde de seçimler yapılıyor.

Ukrayna söz konusu bölgelerde kısmen kontrole sahip.

Seçimde toplam 114 milyon seçmen oy kullanma hakkına sahip.

Rusya Merkez Seçim Komitesi, Cumartesi akşamı itibarıyla 63 milyondan fazla seçmenin sandık başına gittiğini söyledi.

Cephe hattında neler oluyor?

Rusya, seçimlerin son gününde, Ukrayna'nın 35 insansız hava aracı ile düzenlediği saldırılarda bir petrol rafinerisinde kısa süreli bir yangın çıktığını, Moskova'nın hedef alındığını ve sınır bölgelerinde elektriğin kesintiye uğradığını açıkladı.

Moskova, Rusya topraklarındaki en kapsamlı hava operasyonlarından birini yürütmek ve Rus altyapısına yönelik günlerce süren saldırılarıyla Kiev'i seçim sabotajıyla suçluyor.

Ukrayna hava kuvvetleri ise Rusya’nın, Odesa kentine yönelik 14 insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda tarımsal işletmelere ve altyapıya zarar verdiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri bunun Rusya'nın sekiz bölgesine 35 Ukrayna insansız hava aracıyla düzenlenen saldırının ardından gerçekleştiğini söyledi.