Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunda yedek asker niteliği taşıyan bütün vatandaşların askeri eğitim için yine orduya çağrılması talimatı verdi.

Ukrayna ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında bir süredir artan gerginlik sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den kritik hamle geldi. Kremlin resmi sitesinden yayınlanan bildirimde, “2021 senesinde Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nde ve Federal Güvenlik Hizmeti'nde askeri eğitim görmek amacıyla yedek niteliği taşıyan bütün askerliğe uygun Rus vatandaşlarının çağrılması" talimatına yer verildi.

Askerlik yapmanın mecburi olduğu Rusya'da bu sene bahar celp dönemi, 1 Nisan'da başladı. 15 Temmuz'a kadar devam edecek olan bahar celp döneminde Rus silahlı kuvvetlerine 135 binden çok kişinin katılımı planlanıyor. 2019 seneinin sonbaharındaki celp döneminde 132 bin kişi orduya katılırken, 2020 sonbaharındaki dönemde 128 bin kişi hizmete çağrılmıştı.

UKRAYNA LİDERİ DE YASAYI ONAYLAMIŞTI

Ukrayna Devlet Başkanlığından geçen hafta yapılan duyuruda, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin "özel dönemlerde" seferberlik ilan etmeden orduya yedek asker çağırmayı sağlayan yasayı onayladığı söylenmişti. Duyuruda, yasaya göre Ukrayna ordusunun "özel dönemlerde", seferberlik ilan etmeden muhabere deneyimi olan askerleri hizmete alabileceği kaydedilmişti. Ayrıca yasa sayesinde yedek askerlerin süratli şekilde orduya katılabileceği ve saldırı halinde ordunun savaş kapasitesini artıracağı ifade edildi. Yasa, 30 Mart'ta Ukrayna Parlamentosunda 450 milletvekilinden 256'sının oyuyla kabul edilmişti.

UKRAYNA-RUSYA GERGİNLİĞİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına askeri sevkiyat yaptığını açıklamıştı. Donbas bölgesindeki krizin çözümüne dair Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı. Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev idaresi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden çok kişi hayatını yitirdi.