Antalya Diplomasi Forumu'nda Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bir araya gelirken, geçtiğimiz gün, iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin İstanbul'da yapılmasına karar verilmişti.

Bu kapsamda Rus ve Ukraynalı heyetleri dün akşam saatlerinde Türkiye'ye geldi.

Heyetler saat 10.30'da aynı masada buluştu. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde basına kapalı yapılan müzakere yarın da devam edecek.

UKRAYNA'DAN GARANTÖR ÜLKE İSTEĞİ

Ukrayna heyeti, görüşmesinin sona ermesinin ardından açıklama yaptı. 

Heyetten yapılan açıklamada, "Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail'i görmek istiyoruz" denildi. Güvenlik garantileri konusunda da anlaşmanın sağlanamadığı belirtildi. 

Heyet adına konuşan Ukraynalı müzakereci Arakhamia, Kırım ve benzer durumdaki bölgelerin ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Arakhamia ayrıca, anlaşma için Rus askerlerinin Ukrayna'dan çıkması gerektiğini vurguladı. 

Ukraynalı müzakereci Podolyak ise, "Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir" dedi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMALAR

Rus heyet ise, bazı maddelerde uzlaşı sağlandığını, Dışişleri Bakanlarının bu maddeler üzerinde daha detaylı çalışacağını açıkladı.

RUSYA'DAN ASKERİ EYLEMLERİ AZALTMA KARARI

İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıkladı.