Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rossiya" devlet televizyonuna Dağlık Karabağ konusunda açıklama yaptı. Putin, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki anlaşmanın kan dökülmesinin önüne geçtiğini ifade etti. İşte Vladimir Putin tarafından yapılan açıklamalar...

"YALNIZCA LİDERLER KARAR VEREBİLİR"

Vladimir Putin, Dağlık Karabağ bölgesinin nihai statüsünün henüz belirlenmediğini açıkladı. Bundan sonrasında neler olacağına ancak gelecekteki liderlerin, gelecekteki süreçte yer alacak kişilerin karar verebileceğini açıklayan Putin, Ermenistan ve Azerbaycan ülkelerinin arasındaki ilişkinin tekrardan tesis edilmesi adına gereken koşulların sağlanması halinde Dağlık Karabağ bölgesinin de nihai statüsünün yeniden belirlenebileceğini duyurdu.

Rusya'nın 2013 yılında Dağlık Karabağ meselesine nihai çözüm getirmek amacıyla barışçıl bir yol bulduğunu anlatan Putin, bunlar olduğu esnada Şuşa kentinin Azerbaycan'da teslim edilme konusunun asla dile getirilmediğini kaydetti. Bu senin açıklamalı Putin açıklamalarına göre Şuşa meselesi yalnızca 27 Eylül 2020 tarihinde başlayan çatışmalar ile gündeme geldi.

"PAŞİNYAN SAVAŞA DEVAM ETMEK İSTEDİĞİNİ SÖYLEDİ"

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin güneydeki bir parçasını kontrol altına aldığı 19-20 Ekim günlerinde hem Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev hem de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la telefondan görüşme yaptığını kaydeden Putin, çatışmaların durdurulmasını ancak Şuşa'nın Azerbaycan'a teslim edilmesi şartıyla kabul edeceğini söylediğini aktardı.

Paşinyan'ın ise bunu kabul etmediği, bu durumun Karabağ'da ve Ermenistan'da tehdit oluşturduğunu dile getirerek savaşa devam etmek istediğini söyledi.

"ERMENİSTAN ATEŞKESİ BOZARSA BU İNTİHAR OLUR"

Putin, Ermenistan'a yeni bir iktidarın gelmesi halinde bu iktidarın Karabağ ile ilgili olan anlaşmayı kabul etmemesi durumunda neler olabileceğine ilişkin soruya bunun bir intihar olacağı vurgusuyla yanıt verdi. Anlaşmalara uyumanın veya uymamanın kararını söz konusu tarafların verdiğini anımsatan Putin yine de kararı bozmanın büyük bir hata olacağını ve böyle bir şeyin yaşanmayacağını umut ettiğini açıkladı.

ÇATIŞMALARA DIŞARIDAN MÜDAHALE YOK

Ermenistan tarafının Karabağ bölgesinin Azerbaycan'a ait olduğunu kabul etmeyişinin uluslararası hukukta bu bölgenin Azerbaycan'a ait olduğu anlamını taşıdığını belirten Putin, bundan ötürü Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü Anlaşması’nın yalnızca üyelere yönelik olarak karşılıklı yardım içerdiğini bu sebeple de çatışmalara müdahale olmadıklarını ifade etti.