Rusya'nın başkenti Moskova'da 9 Mayıs'da askeri geçitle kutlanacak olan Zafer Günü öncesi Rus ordusu Kızıl Meydan'da prova yaptı.

Rusya, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup edişinin 76'ncı senesi kutlamaları amacıyla hazırlıklara başladı.

Rus ordusu Kızıl Meydan'da prova yaptı. S-400'lerin de boy gösterdiği askeri geçiş provası gece yarısı olmasına karşın binlerce Moskovalı provaları dikkatle takip etti.

Savaş gemisi ve uçağı ile yeni kuşak İHA ve SİHA'ların ardından en kritik adımlardan biri daha yaşama geçiriliyor. S-400'ler üzerinden Türkiye'ye dayatılan yaptırım tehditlerinin ardından ilk milli ve yerli hava savunma füze sisteminde sona gelindi. Hava Savunma Sistemi Hisar projesinde ortaya konulan Hisar-A+'da seri üretim başlarken Hisar-O+'da ise son testler gerçekleştirildi. Sıra patriot ve S-400 gibi savunma sistemlerinin yerine geçecek olan Hisar-U'ya geldi. SİPER projesi çerçevesinde yapılan Hisar-U'nun menzili 150 km'ye kadar çıkacak.

Türkiye'nin satın aldığı bazı kritik silahlar dış politikada dengeleri de değiştiriyor. Bunlardan biri ise Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri.

S-400 üzerinden ABD'den yaptırım tehditleri gelirken sevindirici haber ise Hisar projesinden geldi.

Hisar-A'da üretim başlarken Hisar-O+’da ise son testler gerçekleştirildi.

Proje, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda, ASELSAN ve Roketsan iş birliğinde yerli ve milli olarak geliştirildi.

Testleri başarıyla şekilde tamamlanan hava savunma füze sistemi, envantere girmeye hazır duruma geldi.

Önleme menzili 15 kilometre, önlem irtifası ise 8 kilometre olan HİSAR-A+ 360 derece faaliyet sağlıyor.

Hava savunma füze sistemi, 6 hedefe aynı anda angajman ve ateşleme becerisi sahip bulunuyor.

HİSAR-A+, sabit ve döner kanatlı uçaklar, seyir füzeleri, insansız hava araçları ve havadan karaya atılan füzelere karşı etkin savunmanın yanı sıra, sabit birliklerin ve dinamik zırhlı birliklerin korunmasını da sağlayabiliyor.

Hisar-A+'nın ayrıca süratli konuşlanma, kısa tepki süresi ve süratli mevzi değiştirme kabiliyetleri de bulunuyor.

Çift kademeli roket motoruna sahip füze sisteminde ataletsel navigasyon ve kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık da yer alıyor.

HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sisteminin maksimum menzil ve irtifada faaliyeti yüksek süratli hedef uçağın başarılı bir şekilde imhasıyla test edildi.

Atışlı test çerçevesinde , sistem üzerindeki radar ile hedef tespit ve takip edildi, komuta kontrol sisteminden angajman başlatılarak, atış kontrol sistemiyle en uygun vakitte füze otomatik olarak ateşlendi.

Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi tarafından sağlanan veriyle füze hedefe güdülerek, terminal safhada arayıcı başlık ile hedefe yaklaştı.

Füze savaş başlığının patlatılmasıyla hedefi isabetli bir şekilde vurdu.

Hisar-A'da testlerin sonrasında seri üretim başlarkenHisar-O'da da son testler gerçekleştirildi.

Orta irtifa hava savunma gereksinimlerini karşılamak üzere nokta ve bölge hava savunması çerçevesinde geliştirilen Hisar-O'nun önleme menzili ise 25 km'ye kadar çıkıyor.

HİSAR-A’nın 2021’de, HİSAR-O’nun ise 2022’de Silahlı Kuvvetlere teslim edilmesi planlanıyor.

Projenin en kritik ayağında yer alan ve S-400 ile Patriot gibi yüksek irtifa hava savunma sistemi olan Hisar-U'da ise çalışmalar sürüyor.

150 km arasında menzile sahip olacak Siper, hava soluyan tüm hedeflere karşı etkili olacak.

HİSAR-U, HİSAR-A ile HİSAR-O sistemlerinde de olduğu gibi dikey atış becerisi, dikey atış sırasında azami faaliyet sağlayan çift darbeli motora ve Aktif Radar Arayıcı ile Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı başlığa sahip olacak

Sistemin, dikey atım yeteneği yardımıyla kara platformlarına ek olarak deniz platformlarında da kullanılabileceği değerlendiriliyor.

HİSAR-U’nun geliştirilmesinin sonrası, daha uzun menzilli füze sistemi amacıyla çalışmalar devam edecek. İlk prototip çalışmasının 2022’de tamamlanması öngörülen Siper’in, 2025-2026 senelerinde envantere girmesi planlanıyor.