Rus cezaevi yetkilileri, Navalni'nin yürüyüş yaptıktan sonra rahatsızlandığını ve bilincini kaybettiğini, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamayarak öldüğünü duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, cezaevi yetkililerinin Navalni'nin ölümüyle ilgili tüm incelemeleri yaptığını açıkladı.

Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmysh ise ölüm haberini doğrulayamadıklarını, ancak Navalni'nin avukatının cezaevine doğru yola çıktığını kaydetti.

47 yaşındaki muhalif lider, 2021'den bu yana ücra bir bölgedeki bir cezaevinde tutuluyordu. Navalni'nin 19 yıllık hapis cezası vardı.

Navalni'nin tutulduğu IK-3 'Kutup Kurdu' adlı cezaevi tesisi, Moskova'nın 1900 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor.

Aleksey Navalni daha önce birkaç kez kısa sürelerle hapis yatmıştı.

Son kez izinsiz gösteri düzenlediği gerekçesiyle Temmuz 2019'da 30 gün hapis cezasına çarptırılan Navalni hapiste dermatit geçirmiş ve doktoru muhalif liderin zehirlenmiş olabileceğini söylemişti.

Navalni, Ağustos 2020'de Moskova'ya gittiği uçakta rahatsızlanmış, tedavi için Almanya'ya götürülmüştü. Navalni'nin havaalanında içtiği çaydan zehirlenmiş olabileceği açıklanmıştı.

2021'de iyileştikten sonra, gözaltına alınabileceği uyarılarına rağmen Rusya'ya dönen Navalni, Moskova Vnukovo Havalimanı'na ayak basar basmaz gözaltına alındı.

Dünyadan ilk tepkiler

Navalni'nin dava süreci son yıllarda dünya genelinde yakından takip ediliyordu.

Cezaevi yetkililerinin Rus muhalif liderin öldüğüne ilişkin açıklamasının ardından dünya liderlerinden ilk tepkiler geliyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Navalni'nin ölümünün "korkunç bir haber olduğunu" söyleyerek, "Navalni, Rusya'da demokrasinin ateşli bir savunucusu olarak, hayatı boyunca büyük bir cesaret gösterdi" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Navalni'nin "Rusya'daki baskıya gösterdiği direniş, hayatına mal oldu" dedi.

Sejourne, Navalni'nin ücra bir cezaevindeki ölümünün, "Putin rejiminin gerçekliğini herkese hatırlattığı" yorumunu yaptı.