Rus uzmanlar, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ savaşında yaşanan her şeyin Rusya adına jeopolitik bir felaket olduğunu, Türkiye'nin de Güney Kafkasya'da önemli bir yer edindiğini söyledi.

Rusya'nın entelektüel ve akademik dünyasına hitap eden 'Snob' adlı derginin 'snob.ru' adresli internet sitesinde siyasi yorumcu Konstantin von Eggert, 10 Kasım 2020 tarihinde bir analiz yaparak yankı uyandırdı.

TÜRKİYE BÖLGEYE YERLEŞTİ

Eggert'in siyasi yorumlarına pek çok uzman destek vererek Türkiye'nin bölgeye yerleştiğini ve Rusya'nın karşısına bir rakip olarak çıktığını ileri sürdü. Söz konusu yorumlarda, "Ankara destek vererek Azerbaycan'ın, Rusya'nın bölgede bulunan geleneksel müttefiki Ermenistan karşısında galip gelmesine yardım etti. Şimdi Moskova, NATO ülkelerinden Türkiye'nin askeri gözlemcilerinin Güney Kafkasya'da bulunup ateşkesi izlemesine müsaade etti." ifadelerine yer verildi.

BÖLGESEL OYUNCULAR MOSKOVA'YA DANIŞMAYACAKLAR

Eggert'in yorumları şu şekilde devam etti;

"Aslında Rusya'nın eğitip silahlandırdığı Ermeni ordusunun, Türkiye'nin eğitip silahlandırdığı Azerbaycan ordusuna karşı mağlup olduğunu gördük. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'si de söz konusu bölgede kritik bir yer edindi. İran, Çin ve Türkiye gibi bölgesel oyuncuların bu konudan çıkaracağı dersler, Moskova'ya daha çok danışmadan ve Kremlin'in oluşturacağı etkilerden korkmadan Güney Kafkasya ve Orta Asya'da daha fazla güç sahibi olabilecek olmalarıdır."