Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kritik bir son dakika kararı alındı. Kurul'dan çıkan kararda, Rusya'ya ait askeri birliklerin, Kırım bölgesinden derhal çıkması ile Ukrayna topraklarında geçici olarak yapılan geçici işgale en kısa zamanda son vermesine ilişkin çağrının kabul gördüğü aktarıldı.

63 KABUL, 16 RED OYU KULLANILDI

193 üyeye sahip olan BM Genel Kurulu'nda oylama yapıldı. Oylamada bağlayıcılığa sahip olmayan karar için 63 "kabul" 17 "red" oyu kullanıldı, 62 üye ise "çekimser" kalmayı tercih etti.

Kırım ve Sivastapol şehrinin Rusya tarafından işgal edilmesi kınandı. Söz konusu kararda ilhakın da tanınmadığı teyit edilidi ve Kırım'ın zorla ele geçirilmesi hususunun uluslararası hukukun ihlali ve yasa dışı olduğu aktarıldı.

EN KISA ZAMANDA KIRIM İŞGALİNE SON VERİLMELİ

Söz konusu karar kapsamında BM üyelerine ve uluslararası örgütlere, Birleşmiş Milletler'le iş birliği yapması, en kısa zamanda Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesine bir son verme çabalarına destek çıkılması çağrısında bulunuldu.

BM Genel Kurulu, Rusya'nın, Kırım'ı her geçen gün askerileştirilmesinden, nükleer kapasiteli uçak, silah, füze, cephane ile askeri personeller de dahil olacak şekilde, gelişmiş silah sistemlerini Ukrayna'ya ait toraklara transfer etmesinden endişe duyduğunu söyledi.